Egységben a sokféleség.

Biztonság

Adataink védelme az interneten avagy a feltörhetetlen jelszavak

Adataink védelme az interneten avagy a feltörhetetlen jelszavak

A feltörhetetlen jelszó csak részben igaz, hiszen előbb vagy utóbb minden jelszót fel lehet törni. A lényeg viszont az, hogy nem mindegy, hogy például a harmadik próbálkozásra vagy pedig valaki 20 milliárd évig próbálkozik sikertelenül.

Elég sok helyen csupán a jelszó minimum hosszát követelik meg, de azt, hogy legyen benne speciális karakter és szám is, sajnos nem. Ezért a támadók helyzete sokkal egyszerűbb. Egy erősebb szoftverrel elég rövid idő alatt feltörhetik a könnyebb jelszavakat, melyek csak betűket tartalmaznak. De azt is viszonylag könnyen feltörik, ahol a számokat emelkedő sorrendben adjuk meg. Ha számokat és speciális karaktereket nem használunk, érdemes hosszabb, tíz karakternél hosszabb jelszót választanunk.

A jelszavakat nemcsak szoftverrel törik fel, hanem kézzel is próbálkoznak. Ebben az esetben a személyiségünket célozzák meg, például a kedvenc állatunk, családunk, megosztásaink alapján alakítanak ki lehetséges jelszavakat, amik vagy találnak, vagy nem. De általában addig próbálkoznak, míg elérik a céljukat.

Nagyon figyeljünk oda, milyen jelszavakat alkotunk. Az sem egy jó megoldás, ha mindenhol ugyanazt a jelszót használjuk. Próbáljunk meg többet, lehetőleg egymástól eltérőeket megadni mindenhol. Törekedjünk a jelszavaink hosszára, minimum kilenc karakteresek legyenek, ahol persze használunk számokat valamint kis- és nagybetűket egyaránt. És ahol engedélyezik, ott használjunk speciális karaktereket is. Olyan legyen a jelszó, amely hozzánk nem köthető. Természetesen a maximális biztonsággal még nem egyenlő az erős jelszó.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.