Ha ismerjük és tudjuk is, hogy mi is az egészséges táplálkozás, viszont nem nagyon megy a megvalósítása. Nem igazán sportolunk, nem is pihenünk eleget, és nem is mondunk le a kedvenc zsíros ételeinkről egy halszelet kedvéért esetleg. Az egészségügyi statisztikák erről árulkodnak. Magas a vérnyomása másfél millió embernek hazánkban. Súlytöbblettel küszködik körülbelül 4 milliónyi ember, és ezeknek köszönhetően a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságában pedig élen járunk.
Fogyasztanunk kellene gabonaféléket is, mivel ezek gyorsan adnak energiát a szervezetnek. Több egységet is megehetünk a gabonafélékből. De mennyi az egy egység? Például lehet az egy vékony szelet kenyér, egy vékony szelet kalács, egy kifli is, vagy 10 dkg főtt rizs, gabonapehely, főtt tészta, vagy 5 dkg kukorica, 1 darab palacsinta, 1 kisebb pogácsa. Az is nagyon fontos, hogy együnk zöldséget és gyümölcsöt is.
Zöldségeknél egy egység lehet egy paradicsom, paprika, répa, uborka, 6 darab retek, egy alma, körte, narancs, banán vagy 3 dkg bármilyen aszalt gyümölcs.
A cukrokból és a zsírokból kevés is elegendő lehet. Viszont ha nem tudunk lemondani a zsírokról, elég könnyen a kardiológián találhatjuk magunkat. De azt is tudnunk kell, hogy a zsír a fő energiaforrás. De akkor ez hogy is van? Káros és mégsem káros? Tulajdonképpen több fajta zsír létezik. Van káros, van nem káros, és van olyan, melyik nélkülözhetetlen a szervezet működéséhez.
A koleszterin lényeges alkotóeleme a szervezetnek. Viszont, ha több van belőle, akkor lerakódik az érfalra a felesleg, mint a vízkő a bojler belsejében. Ennek következtében érszűkület alakulhat ki, valamint növeli az agyérgörcs kockázatának kialakulását is.
Hozzászólások
Szóljon hozzá!