Egységben a sokféleség.

EU - Magyarország

Hogyan kell EU kártyát (Európai Egészségbiztosítási Kártyát) igényelni?

Hogyan kell EU kártyát (Európai Egészségbiztosítási Kártyát) igényelni?

Külföldi munkavállalás alkalmával rendkívül fontos lehet, hogy az egészségbiztosítással kapcsolatban is minden rendben legyen, ha tehát bármi baj történne, akkor ne kelljen csillagászati összegeket fizetni, hanem az adott ország munkavállalóival azonos elbírálás alá essünk ilyen szempontból is.  Ezt a célt szolgálja az EU kártya, melynek igényléséről mindenképpen ajánlott gondoskodni.

A kártyát az OEP-től kell igényelni, személyesen, meghatalmazott útján, vagy postán keresztül. Amennyiben személyesen meg tud jelenni, úgy azonnal kiállításra kerül a kártya, és nem kell a meghatalmazás írásával vesződni, vagy a postafordultára várni, főleg nem az akár egy hónapos ügyintézésre. A személyi igazolvány, a TAJ kártya, valamint a lakcímkártya fénymásolatára feltétlenül szüksége lesz, igényeljen bárhogy is.

Hogy milyen esetekben használható fel az EU kártya, arról minden esetben az ellátó orvos dönt az egyéni helyzet elbírálásával. Nyilvánvaló, hogy egy kéztörés esetében minden további nékül megkapható az ellátás az EU kártya terhére. Akkor viszont, ha orrsövényferdülés miatt szeretne műtéten átesni, ám hamarosan visszautazik Magyarországra, akkor már nem fekhet szike alá külföldön.

Ha hazánkban egy ellátás ingyenes lenne, de azért a külföldi biztosítottaknak az adott országban fizetniük kell, akkor az EU  kártya birtokában Ön  sem kapja ingyen a szolgáltatást. Érdemes előre tájékozódnia a felhasználási lehetőségekről, hogy ne nyaralás, vagy munkavállalás idején érje kellemetlen meglepetés.

hozzászólások

Hozzászólások

 • szlazas erzsébet szerint:

  Gyermekem külföldön dolgozik, jelenleg ott biztosított. Szeretnénk eu-s egészségbizt. kártyát igényelni, de a TAJ kártyája már nem érvényes, megszűnt. Lehet-e másikat igényelni, vagy mi a teendő ilyen esetben?

 • Szóljon hozzá!

  Minden vélemény számít!

  Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


  × nyolc = harminc kettő

  A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  ©2015 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.