Egységben a sokféleség.

Otthon

Hogyan működik a hőszivattyú és milyen megtérüléssel érdemes számolni?

Hogyan működik a hőszivattyú és milyen megtérüléssel érdemes számolni?

Ha otthonunk kényelme kerül szóba, akkor a kellemes belső mikroklíma talán még a lakberendezésnél is fontosabb. Egyre többen érdeklődnek fűtés kapcsán az olyan megoldások iránt, melyek takarékosak és egyszerűen működtethetőek. E tekintetben a levegő-víz hőszivattyúk minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvendenek. Segítségükkel a környezetből nyert hőenergia felhasználható fűtésre vagy éppen a meleg víz előállítására.

 

A legjobb hőszivattyúk akár 75% hatásfokot is elérnek, ám nagyon fontos az is, hogy korszerű készülékek álljanak rendelkezésünkre. Ma már megfizethető áron beszerezhetjük a szükséges rendszert és így a havi rezsi összege is jelentősen csökkenthető. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hagyományos gázkazánokhoz képest 40 százalékos megtakarítás érhető el, ami még egy átlagos 50-70 négyzetméteres ingatlan fenntartása esetén is tetemes összeg. Jó hír, hogy a már alapból meglevő csővezeték rendszert gond nélkül fel lehet használni a korszerűsítéshez, így még csak nagy bontási munkálatokra sincsen szükség.

 

A hőszivattyúkat régi és új ingatlan hűtésére, fűtésére egyaránt felhasználhatjuk. Mindegy, hogy a klímát, a kazánt vagy a bojlert szeretnénk helyettesíteni a korszerű, takarékos megoldással, a végeredménnyel garantáltan elégedettek leszünk. Egyes hőszivattyúkat akár napelemekhez is csatlakoztathatunk, a bennük rejlő lehetőségek tehát igen szélesek. Ma már egyre többen teszik le a voksot az úgynevezett okos otthonok mellett, melyek a maximális kényelmet és gépesítést szolgálják. Ilyen rendszerekbe is problémamentesen becsatlakoztatható a hőszivattyú.

 

Természetesen nem mehetünk el a dolog környezetvédelmi oldala mellett sem, ugyanis a hőszivattyú használatával csökken az energiafelhasználás, valamint a CO2 kibocsátás. Napjainkban, amikor az energiaárak egyre csak növekednek, korántsem elhanyagolható szempont az, hogy mennyit kell havi szinten költeni a fűtésre és a hűtésre. Sajnos nyaraink már aligha képzelhetőek el anélkül, hogy ne állna rendelkezésünkre klíma, de a téli zimankó idején is komoly odafigyelést igényel a fűtés. Mindezek energiatakarékos megoldásában nagy segítséget jelenthet a hőszivattyús megoldás. Akár mínusz húsz fokos hőmérséklet esetén is gond nélkül alkalmazható, időtállóságához pedig kétség sem férhet. A korszerűség és takarékosság jegyében zajló felújítás során mindenképpen érdemes elgondolkodni a hőszivattyúban rejlő lehetőségeken.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2018 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.