Egységben a sokféleség.

Egészség

Közegészségügy vagy magánklinika?

Közegészségügy vagy magánklinika?

Dilemmák legértékesebb kincsünk, az egészségünk kapcsán

Úgy tűnik, manapság egyre aktuálisabbá válik egy igen komoly dilemma: ha az egészségünkről van szó – amelynek fontosságát egész kicsi korunk óta sulykolják belénk, megkérdőjelezhetetlen a prioritása – ugyan hova forduljunk? Bízzunk a közegészségügyben, vagy válasszuk a nem véletlenül egyre nagyobb számban megjelenő magánklinikákat?

Már senkinek sem okoznak meglepetést a közegészségügyben a kórházak, szakrendelések komoly hiányosságai, a sok esetben vállalhatatlan körülmények, az orvoshiány, az egyre hosszabb várólisták, valamint az ellátások gyér minősége. Afféle nyílt titok ez, és egyelőre nem látszik a fény az alagút végén. Mit tehetünk hát ebben az esetben?

Érdemes elgondolkozni a közegészségügy alternatívájaként a magánklinikák szolgáltatásain. Manapság egyre szélesebb a választék, és talán kezd egyre inkább nem csak a kiváltságosok választása lenni a magánklinika. Igaz ugyan, hogy a pénztárcánk egy-egy ellátás után karcsúbbnak fog mutatkozni, ám ez csak a felszín. Ha elkezdjük tényleg prioritásként kezelni az egészségünket, akkor tekintsünk egyfajta befektetésként a magánklinikák szolgáltatásaira az egészségünk érdekében. Márpedig a testünk idővel meghálálja a törődést.

Szinte végtelenül sorolhatnánk a magánklinikák előnyeit a közegészségügyi ellátással szemben, de a legjobb érv mindig a saját tapasztalat. Sajnos a kórházak túlnyomó részében nem „csak” magával a betegséggel kell megküzdeniük a pácienseknek, holott egy kórháznak erről kéne szólnia. A beteg legyen csak beteg, dőljön hátra és hagyja, hogy meggyógyítsák, másra ne legyen gondja. A valóság azonban köszönő viszonyban sem áll ezzel. Hírek sokasága szól arról, hogy a nem megfelelő közegészségügyi ellátás következtében egyes betegek állapota akár súlyosbodik is, sőt halálhoz is vezethet. A málló vakolat, az ehetetlen koszt, az ágyak hiánya csak a probléma legkisebb részét jelenti. Sokkal nagyobb gondot jelent az állandó – és növekvő – létszám hiány, a vizsgálók rossz felszereltsége, valamint az egyre többet dolgozó szakemberek elkerülhetetlen ingerültsége, kapkodása. Hiszen a tarthatatlan helyzet miatt egyre nagyobb a nyomás a szakembereken, és egyre többen távoznak a közegészségügyi szférából – egyesek külföldre, mások magánklinikákra, ahol élhető körülmények között végezhetik hivatásukat.

Az is gyakori tévhit, hogy a magánklinikákon kizárólag komolyabb beavatkozásokat, műtéteket végeznek. A legalapvetőbb vizsgálatok – pl. fül orr gégészeti kezelések már 10 000 forintért elérhetőek – helyszínét is bátran „lecserélhetjük” SZTK-k helyett magánklinikákra, megspórolva ezzel némi idegeskedést, időt, és energiát is.

A magánklinikák nagy előnye továbbá – túl a megfelelő felszereltségen és a hozzáértő szakembereken – a sokak által alábecsült komfortérzetben, hangulatban rejlik – már amennyiben egy egészségügyi intézmény kapcsán „illik” ilyesmiről beszélni. Ugyanakkor roppant fontos, nem csupán a közérzet, hanem az egészség kapcsán is, hogy hogyan érezzük magunkat egy helyen, hiszen ez nagyban hozzájárulhat a gyógyulásunkhoz. A kellemes körülmények elősegítik, hogy ellazuljunk, jobban megbízzunk a szakemberben, valamint szívesebben járjunk vizsgálatokra. Talán kevésbé fogunk legyinteni egy-egy apróságnak vélt elváltozás kapcsán, és nagyobb eséllyel megyünk el mégis kivizsgáltatni magunkat, biztos, ami biztos, ha nem szorongva gondolunk az előttünk álló kellemetlenségekre.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2018 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.