Egységben a sokféleség.

Autóipar

Vége a nyárnak, lassan érdemes megnézni a gumi kopásjelzőt!

Vége a nyárnak, lassan érdemes megnézni a gumi kopásjelzőt!

Lassan elfelejthetjük a nyári hőségriadókat és az őszi szezon beköszöntével egyidejűleg mind kevesebbszer gurulunk hétvégenként is az utakra. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a gépjármű állapota ne érdemelne fokozott odafigyelést. Ez nem csak a közelgő műszaki kapcsán fontos, hanem a biztonságos közlekedés apropóján is. A rendszeres szervizelés nélkülözhetetlen, de az évszakváltáskor aktuálissá váló gumicsere kérdése mellett sem mehetünk el.

 

A szakemberek rendszeresen felhívják a figyelmet arra, hogy amint a hőmérő higanyszála tartósan is hét fok alá csökken, mihamarabb célszerű a gumikat télire cserélni. Erre szeptemberben ugyan még nincs szükség, de legkésőbb novemberben már mindenképp gondoskodni kell róla. Vannak, akik a négyévszakos változatokat részesítik előnyben, mások a takarékoskodás apropóján a nyári szettel vágnak neki a jeges utaknak. Az elmúlt év téli időjárását szemlélve azonban kétség sem férhet hozzá, hogy a gumicserét nem érdemes elodázni. Vásárolhatunk használtan is gumit, de ha biztosak lennénk abban, hogy kifogástalan minőséget kapunk a pénzünkért, akkor célszerű inkább új szettet beszerezni.

 

A gumicseréhez közeledve természetesen elsőként érdemes átnézni a tavaly használt abroncsokat. A gumi kopásjelző segítségével egyszerűen ellenőrizhetjük, hogy vajon alkalmas-e még a biztonságos közlekedésre, vagy megérett a sürgős cserére. Ha nyáron megfelelő helyen tároltuk és nem érte tűző napsugárzás, sérülések, felületén pedig semmilyen problémát nem észlelünk, akkor már csak a profilmélységre kell figyelnünk. Téli gumik esetében nem érdemes megvárni a 4 mm elérését, hiszen ekkor már jelentősen romlik a teljesítmény és ezzel együtt a biztonság. Fontos tudni, hogy nedves úton a kopott abroncs akár négyszeres féktávolságot is produkálhat, ami számos balesetveszélyes szituáció kialakulásához vezethet.

 

De mégis honnan tudhatjuk, hogy milyen márka lenne ideális az új szett beszerzésekor? A piaci kínálat rendkívül széles, és sokszor még tapasztalt autótulajdonosok is nehezen igazodnak el a sokféle márka között. Érdemes a legújabb téli gumi tesztek eredményeivel megismerkedni, hiszen ezek segíthetnek választani a prémium kategóriás vagy éppen a középárban levő abroncsok közül. Az ADAC minden évben elvégzi a téli gumik tesztelését, mely során a fogyasztás, a nedves és száraz úton való teljesítmény, és a zajszint alapján mérik össze a piacon levő gumikat. Az eredmények magukért beszélnek, de természetesen egyedi preferenciáinkat is megéri szem előtt tartani. Könnyen lehet, hogy a fogyasztás kevésbé fontos számunkra, mint a nedves körülmények közötti maximális megbízhatóság.

 

S hogy mikor gondoskodjunk a cseréről? Ha csak egy-két napig kúszik a hőmérő higanyszála hét fok alá, akkor még érdemes várni. A későbbi felmelegedés során ugyanis fokozott terhelésnek lesz kitéve a téli gumi, ami gyors kopáshoz vezethet. Ha viszont november környéke van, akkor már nem árt odafigyelni a meglévő szett profilmélységére és persze az esetleges új gumik beszerzésére, felszereltetésére.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.