Egységben a sokféleség.

Egészség

2015. december 1. Az AIDS elleni világnap

2015. december 1. Az AIDS elleni világnap

Mi is pontosan az AIDS?

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome = szerzett immunhiányos tünetegyüttes ) a HIV vírus által előidézett tulajdonképpen gyógyíthatatlan betegség. Elnevezése és első feljegyzett betege 1981-ben volt. A vírus az immunrendszer T-lymphocitáit pusztítja mely elősegíti a szervezet fokozatos leépülését. A megfertőzés után a tünetek körülbelül 5 év múlva jelentkeznek addig lappang.

Fontos megjegyezni, hogy attól ha valaki HIV fertőzött még nem jelenti azt, hogy AIDS-es. Ugyanis ehhez a betegséghez az kell, hogy kellő mennyiségű HIV vírus kerüljön be a vérkörbe. Ha nincs meg ez a szám akkor a szervezet képes saját maga kipusztítani.

A betegség lefolyása

  1. Kezdeti fázis: bejut a szervezetbe a vírus, általában az influenza enyhébb tünetei jelennek meg. Ilyenkor a beteg még csak nem is gyanakszik
  2. Szeropozitív fázis: ebben a középső fázisban egyáltalán nincsenek tünetek
  3. Végső fázis: a szervezet elkezd leépülni, opportunista fertőzések lépnek fel melyek rokkantságot majd halált okoznak

 

Terjedése

  • szexuális úton nyál vagy ondó bejutásával a szervezetbe
  • anyatej útján
  • nem megfelelően fertőtlenített injekciós tű által

Kezelése

A fejlett világban már különböző gyógyszer kombinációkkal meghosszabbítható a fertőzött egyén élete. Kezelése fúziós inhibitorokkal történik eddig a leghatékonyabban.

Megelőzése

Jelenleg nincsen ellenszere védőoltás formájában sem. Viszont gumióvszer használatával sokat lehet tenni a fertőzés érdekében.

Az AIDS a kor legnagyobb erkölcsi problémája. Világnapja December 1-je lett. Különféle kampányfilmeket szoktak ilyenkor vetíteni és elmondják a leglényegesebb tudnivalókat: mit kell tenni és mit tilos csinálni!

 

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

©2024 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.