Egységben a sokféleség.

Ingatlan

Az ingatlan vásárló költségei

Az ingatlan vásárló költségei

A vásárló a következő költségeket fizeti:

  • szerződéskötési költségek: pl: tulajdoni lap kikérése, ügyvédi munkadíj.
  • illeték.
  • tulajdonosváltás vagy átvétel, ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésének költségei.

Mindenki aki ingatlant vásárol illetéket kell fizetni, ennek részleteit az 1990. évi XCIII. törvény szabályozza. Az ingatlan forgalmi értéke alapján számítják ki a fizetendő illetéket. Csökken a fizetendő illeték abban az esetben, ha az ingatlan vagyoni értékű joggal terhelt (használati vagy haszonélvezeti joga van valakinek) de abban az esetben is, ha tulajdonszerzéskor ilyen jogot alapítanak. Ház illetve lakás vásárlása esetén az illetékből le kell vonni a lakásépítési kedvezmény összegét, amennyiben rendelkezik ilyennel.

  • az ingatlan értékből 1 milliárd forintig 4% amit fizetni kell
  • ha meghaladja az 1 milliárd forintot az ingatlan értéke, további 2%-ot kell fizetni
  • maximum 200 millió forint lehet az illeték.

 

Résztulajdon szerzése esetén a tulajdonos, attól függetlenül, hogy épp házról, ingatlanról, vagy lakásról van szó az illetéket mindig a tulajdoni hányad arányában kell fizetni. Építési telek vásárlása esetén ha 4 éven belül a vásárló lakás épít, ennek a hasznos alapterületnek a maximális beépíthetőség (10%) el kell érnie. Amennyiben a vásárló támogatásra jogosult, kedvezményt kaphat, illetve mentességet a további illeték fizetése alól.

Ehhez különböző támogatásokat tudunk igénybe venni, amelyek az alábbiak: lakáshitel fedezet nélkül, kamattámogatás új lakás vásárláshoz illetve építéshez, lakásépítési támogatás (ennek a neve 2012-ig szociálpolitikai támogatás, szocpol volt).

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

©2024 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.