Egységben a sokféleség.

Autóipar

A téli gumi profilmélységre vonatkozó jogszabály

A téli gumi profilmélységre vonatkozó jogszabály

A biztonságos közlekedés nem csak az autó rendszeres szervizelésétől, a körültekintő vezetéstől, vagy a sebesség megfelelő megválasztásától függ, hanem az abroncsok állapotától is. Az évszakváltáskor aktuálissá váló gumicsere mellett egyetlen autós sem mehet el, hiszen nem véletlen javasolják a szakemberek télre kifejezetten a téli gumit. A cserével azonban nem érdemes megvárni az első havat, célszerű már most átnézni, hogy vajon használható állapotban van-e még a tavalyi szett. 

Sok múlik azon, miként tároltunk nyáron a gumikat, ugyanis az erős napsütés, a nedvesség éppen úgy káros hatással van azok állapotára, mint a garázsban kiömlő vegyi anyagok, vagy a nem megfelelő elhelyezés. A leszerelt gumikat soha ne tegyük egymásra, inkább állítsuk azokat egymás mellé, és időnként forgassuk át a deformitások elkerülése végett. Ugyanakkor fontos szerep jut a profilmélységnek is, ugyanis a kopott téli gumik legalább olyan veszélyesek, mintha nyári gumival gurulnánk a latyakos, nedves, hideg utakra.

A téli gumi mind anyagösszetételében, mint felületi kialakításában jelentősen különbözik a nyári változattól. Magasabb szilika tartalma gondoskodik arról, hogy ne váljon a gumi merevvé a hideg aszfalton, a sűrű lamellák és a mély bordák pedig a vízelvezetést és a tapadást biztosítják. Ha azonban eléri a kopás a kritikus négy millimétert, akkor a fékút akár duplájára is megnőhet nedves utakon, hogy a tapadás hiányosságairól már ne is szóljunk. A négy milliméter azonban pusztán irányadó, hiszen ha efelé közelít a kopás, már akkor érdemes odafigyelni a cserére. Az ellenőrzés során nagy segítség lehet a gyártók által a gumin elhelyezett kopásjelző, de enélkül is megvannak a trükkök a profilmélység leellenőrzésére.

A vásárlással nem érdemes túl sokáig várni, böngésszen a Taylor téli gumi ajánlatai között, ahol korrekt árak és megbízható minőség várják! Ha az átlaghőmérséklet hét fok környékén van, akkor mindenképpen javasolt a téli szett, ekkor ugyanis reggelente már nem ritkák a fagyos utak. Készüljön fel időben a téli szezonra, hogy ne fordulhasson elő balesetveszélyes szituáció az utakon! 

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.