Egységben a sokféleség.

Pénzügyek

A tőzsde fogalma és szerepe

A tőzsde fogalma és szerepe

A tőzsde fogalma: Egy különlegesen szervezett koncentrált piac. Szigorú szabályok szerint történik a helyettesíthető tömegáruk kereskedése (az értékpapírokat is beleértve). Miután helyszínt biztosít a kereskedéshez, így egy helyre koncentrálja össze a keresletet és a kínálatot. A résztvevők számára, csak a tőzsdére jellemző speciális, rendkívül szigorú szabályokat alkot.

Tehát a tőzsdén csak meghatározott személyek, meghatározott módon adhatnak és vehetnek, meghatározott árukat meghatározott helyen és időben. A szigorú kötöttségek legfőképpen a befektetők biztonságát szolgálja. A tőzsde intézményesen szavatolja a megkötött üzletek realizálását. A tőzsde egy információs központ is. A tőzsdei árfolyamok értékét folyamatosan nyilvántartják.

A tőzsde szerepe: A piacgazdaságban az egyik legfontosabb eszköz az új tőke bevonására a vállalatok számára. Egy vállalkozás ötlet alapján valamekkora kezdőtőkével megalakul. Amint a vállalat nő egyre több pénzre van szükség a beruházásra és fejlesztésre. Ezt a plusz tőkét banki hitel felvétellel, vagy ismerősöktől szerzi. Azonban a legmegfelelőbb a nyilvános részvénykibocsátás.

Ez azt jelenti, hogy részvényen keresztül tulajdonrészt vásárolnak a társaságban. Ami fontos, hogy a befektetők számára a cég vonzó legyen. Ilyen például a magas osztalék, vagy a növekedési lehetőség. Ezután a tőzsdére bevezetik a kibocsátott részvényeket, hogy ha a régi vagy az új tulajdonosok kiszállás esetén el tudják adni a részvényeiket. Ha nem lenne tőzsde kevésbé fektetne bárki is részvénytársaságba.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.