Egységben a sokféleség.

EU - Magyarország

Árak összehasonlítása országok között

Árak összehasonlítása országok között

Gyakran felmerülő kérdés, hogy vajon miért változnak az árak, ugyan azon termékek között, más-más országot szemügyre véve? A választ rengeteg szemszögből meglehet közelíteni, még is érdemes az alapvető szempontokat követve elemezni azt a bizonyos árakon belüli különbséget egy-egy ország ugyanazon termékeinek összehasonlítása közben :

-Az adott termék az adott országokban, import vagy export árúként funkcionál.
-Az adott országok éghajlata,földrajzi elhelyezkedése a másikéval szemben.
-Az adott országok közötti távolság,életforma,gazdasági és politikai helyet.

Sokan állnak elő azokkal a feltevésekkel, hogy egy bizonyos országban mennyivel jobb a megélhetés, mivel sokkal olcsóbbak az árak a boltokban. Ez valóban így lehet, főként Ausztráliát, Új-Zélandot tekintve, mivel a legtöbb gyümölcsöt,zöldséget helyben megtermelik tökéletes minőségben, a halakat  könnyedén kihalásszák, illetve semmi másba nem szorulnak kimondottan importálásra, tekintve természeti adottságaikat, földrajzi elhelyezkedésüket. Mellettük valóban érvként szól a bolti árak, élelmiszerek olcsósága, de ettől még nem kapcsolhatóak össze kimondottan a jobb megélhetéssel. Megközelíthető más irányból is az árak váltakozása. Amíg itthon átlagban egy 50 négyzetméteres albérlet havi bérleti díja 45 ezer forint, addig Ausztráliában egy ezzel megegyező méretű és állapotú lakásért, akár 500$-t is könnyedén elkérhetnek, ráadásul hetente. Az egyensúly sok esetben tehát megmarad, a fizetésektől most eltekintve. Persze hozzá kell tenni, hogy egy ausztráliai életszínvonalat nem lehet összehasonlítani az európai országok többségével pénzben mérve.

Nem kell azonban ilyen messzire menni. Elég, ha csak egy-egy közeli szomszédországunk árait vesszük szemügyre. Őket elemezve is hamar rájövünk, hogy szinte minden termék olcsóságának hátterét megmagyarázzák a cikk elején említett pontok.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.