Egységben a sokféleség.

EU - Magyarország

Bolygók a naprendszerben. Hogyan képzelje el a tulajdonságai alapján?

Bolygók a naprendszerben. Hogyan képzelje el a tulajdonságai alapján?

Bolygók definíciója

Olyan nagy tömegű égitest , mely valamely csillag vagy csillagmaradvány körül kering.

Ismertebb bolygók

  1. Merkúr : kőzetekből épül fel , egyenlítőjénél mért sugara 2439,7 km , 70% fémet és 30% szilikátot tartalmaz. Természetes élet kialakulása szinte lehetetlen a 442,5 K-s nagyon magas középhőmérséklet miatt.
  2. Vénusz : légköre 92,5 % szén-dioxidból és 7,5 % nitrogénből áll. Folyamatos vulkáni aktivitást mutatnak a jelzők. Mivel semmilyen nedvesség nem található a légkörben, így a levegőnek nincs páratartalma.
  3. Föld : 4.6 milliárd éve folyékony halmazállapotú volt. A gravitáció hatására alakultak ki a rétegek valamint a mai légkör is. Alakját két fizikai hatás tartja formában, az egyik az általános tömegvonzás a másik pedig a Föld tengely körüli forgás
  4. Mars : becenevén Vörös bolygó, mivel a felszínét beszínezi a vas-oxid. Talajminták vizsgálata után tudósok kimutatták, hogy maga a bolygó képes lenne növényeket és élőlényeket ellátni.
  5. Jupiter : Óriásbolygó, tömege két és félszer nagyobb mint a többi bolygónak együttvéve. Főként hidrogénből és héliumból tevődik össze. 67 ismert holdja van.
  6. Szaturnusz : Szabad szemmel látható, jégből és kőzetdarabokból álló gyűrűrendszere van. Lapított gömb alakú gázbolygó.
  7. Uránusz : Felfedezését 1781 óta ismerik, bár ekkor még üstökösként azonosították. Légköre héliumból, hidrogénből és minimális százalékban metánból áll.
  8. Neptunusz : Nagysága a Föld 17-szerese, a negyedik legnagyobb gázbolygó. Szabad szemmel nem látható. Ugyanolyan részben tartalmaz héliumot, hidrogént és metánt mint az Uránusz.

 

Az összes bolygó felfedezése egy csoda. Sokan elképzelik, hogy mi történhet ott esetleg van-e emberszerű élet vagy bármilyen más élőlény. Eddig még nem sikerült ilyenre lelni.

 

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.