Egységben a sokféleség.

Vállalkozás

Egyéni vállalkozó adó és járulékfizetése 2015-ben

Egyéni vállalkozó adó és járulékfizetése 2015-ben

Az egyéni járulékok mértéke 10% nyugdíjjárulékból vagy 10% magánnyugdíj-pénztári tagdíjból tevődik össze. Ezeket közvetlenül az adott pénztárba kell befizetni és bevallani a vállalkozónak. Az egyéni járulékok az alábbiakból tevődnek össze:

  • 4% természetbeni egészségbiztosítási járulék
  • 3% pénzbeni egészségbiztosítási járulék
  • valamint 1.5% munkaerő-piaci járulék.

A pénzbeli egészségbiztosítási járulék megfizetése alól mentesül az, aki jövedelmét a Prémiumévek Program alapján kapja meg, valamint, akik a különleges foglalkoztatási állományba tartoznak és jövedelmüket ez alapján utalják számukra. Újra járulékkötelesek lesznek azonban a szabadságmegváltás, a jubileumi jutalom, az újrakezdési támogatás és a végkielégítés után járó összegeket,  a Magyar Törvénykönyv 88. paragrafusa tartalmazza.

Az egyéni vállalkozó járulékbefizetése alsó határára vonatkozó nyugdíjjárulék és tagdíj, továbbá az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék befizetési kötelezettségeit is. A változás értelmében 2015-ben mentesül a fizetés alól, aki:

  • táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, baleseti táppénzben részesül
  • a katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katona és aki ügyvédként, szabadalmi ügyvivőként és közjegyzőként kamarai tagságát és egyéni vállalkozó tevékenységét szünetelteti.

Abban az esetben, ha a fenti feltételek nem egy teljes naptári hónapra vonatkoznak és a járulékfizetési alsó határ kiszámításánál a járulékalap harmincad részét veszik alapul. Ezzel szemben a felső határt a törvény 4. bekezdésében foglaltak szerint csökkenteni kell azt. Jelen szabályzatot abban az esetben kell alkalmazni, ha a jogviszony hónap közben szűnt meg, illetve kezdődött el.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.