Egységben a sokféleség.

Egészség

Itt a depresszió szezonja

Itt a depresszió szezonja

Ahogy rövidebbek a nappalok és hosszabbak az éjszakák, úgy lesz egyre rosszabb kedve az embernek. Sokaknak ezzel évente meg kell küzdeniük.

Bizony sokan rosszul tűrik a hideget, a sötétséget. Ők ilyenkor nyomott hangulatról és folyamatos fáradtságról panaszkodnak. Ha ez az állapot legalább két egymás utáni évben fennáll, akkor lehet beszélni a szezonális depresszióról.

Az oka eddig ismeretlen.
Feltételezések szerint szerepet játszat a genetikai és életkori sajátosság. Valamint a szervezetben lezajló vegyi folyamatok hibái. Bizonyos hormonok csökkenhetnek a fényhiány miatt is. A napfény hiánya megzavarhatja a szervezet biológiai órájának belső ritmusát ősszel és ilyenkor télen.

Lehetséges tünetei lehetnek a lehangoltság, a reménytelenség érzése, az ingerlékenység, az energiaszint csökkenése, visszahúzódás, az aluszékonyság, a kedvetlenség, a súlygyarapodás valamint a koncentrálási zavarok.

Akik ilyen depresszióban szenvednek, képtelenek megfelelően ellátni a munkájukat. Orvoshoz, szakemberhez kell, hogy forduljanak, mielőtt súlyosabbak lesznek a következményei.

Fontos, hogy ezekben a téli hónapokban is minél több fényhez jusson. A szobáját csak alváshoz sötétítse be. Az ablakhoz közel üljön nappal, amíg világos van. Erősebb izzókat csavarjon be a lámpákba, hogy még több fényhez jusson. Tartózkodjon sokat a szabadban, főleg, amikor szép napfényes az idő, sétáljon egyet. Egy séta egészséges is lehet, közben élvezze a napfényt. Séta közben elfogyaszthat egy szendvicset is.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.