Egységben a sokféleség.

Pénzügyek

Néhány ötlet, hogyan spóroljunk a fűtéssel

Néhány ötlet, hogyan spóroljunk a fűtéssel

Tél és hideg van, beindult a fűtés. A fűtéshez és a meleg vízhez használjuk el a legtöbb hagyományos energiahordozót, ami egyre drágább is. Jobb lenne, ha le tudnánk faragni egy kicsit a gáz- és villanyszámlákból. Kevesebbet fogyasztanánk ezekből a szűkös erőforrásokból, és akkor legalább másra is futná a szűkös családi költségvetésből, és persze a környeztet is kímélnénk kicsit.

Kicserélhetjük a ablakokat, ajtókat az épületen, ez jó. Szigetelhetjük a házat, ez is nagyon jó, és persze fontos mindegyik. De nem elég csak ezeket megtennünk. A kazán is legyen takarékos és annak az energiaforrásai is. A régi készülékek többet fogyasztanak, mint az újak, például a kondenzációs kazánok.

Az is igaz, hogy ezek a megújuló energiaforrások elég drágák
, és előbb beruházni kell, nem is keveset. De ha sokan vásárolnak ilyen berendezéseket, az áruk annál olcsóbb lesz.

Az egyik legegyszerűbb megoldás, ha minden radiátorra termosztatikus szelepet szerelünk. És beállítjuk a különböző helységek igény szerinti hőmérsékletét. Például néhány helységben felesleges egész nap fűteni, ha nem is tartózkodunk ott, például a hálószobában csak este érdemes kicsit fűteni. És a konyhában se kell nagyon fűteni, hisz a főzéskor hő keletkezik.

Bevezették, hogy 2014. január 1-től ha eladjuk a lakásunkat vagy bérbe adjuk egy évnél hosszabb időre, akkor kötelező elkészíttetnünk a lakásunk energetikai tanúsítását.  Amely részletes számítással készül, és figyelembe veszi a fűtésre és melegvíz-készítésre vonatkozó épületgépészeti megoldásokat. Ha fel szeretnénk újítani ingatlanunkat, akkor is érdemes elkészíttetni a vizsgálatot, hisz optimalizálható így a fűtés, a meleg víz-készítés, a külső falak valamint az épületszerkezet felújítása.

Jelölések:
A+ Fokozottan energiatakarékos
A   Energiatakarékos
B   Követelménynél jobb
C   Követelménynek megfelelő
D   Követelményt megközelítő
E   Átlagosnál jobb
F   Átlagos
G   Átlagost megközelítő
H   Gyenge
I     Rossz

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.