Egységben a sokféleség.

Mindennapok

Penész a lakásban – előzze meg!

Penész a lakásban – előzze meg!

A nyári lakásfelújítás során sokan találkoznak a szekrények mögött alattomosan megjelenő penésszel, de egyébként is gyakran tapaszaljuk a szürkés-feketés foltok kellemetlenségét a fürdőszobai csempéken, vagy a szobák sarkaiban. Nem kell azonban természetes jelenségnek vennie, hogy a penész a lakásban megtalálható, hiszen megelőzhető a probléma. 

S hogy miért fontos erre figyelnie? A penészgombák spórái az otthonok levegőjébe kerülve akár komoly allergiás panaszokat is okozhatnak, gyermekeknél pedig még súlyosabb tünetekkel járhat jelenlétük. Alapvető táptalajként a nedvesség szolgál számukra, mely általában a hideg falfelületeken való páralecsapódással jön létre. A rossz hőszigetelés, az építési hiányosságokból adódóan létrejött hőhidak, de az elégtelen szellőztetés, vagy a nem megfelelő fűtés is hozzájárulhatnak a probléma kialakulásához.

A penész a lakásban egyértelmű, hogy nem kívánatos jelenség, ha tehát lakásfelújítás előtt áll, érdemes mind a falakra, mind a nyílászárókra gondolnia. Nem csak a hagyományos külső hőszigetelés vezethet eredményre, hanem a megfelelő bel-, és kültéri falfestékek is. 

Az ingatlan használata során ügyeljen arra, hogy a nedvesség szempontjából kritikus helyiségekben, a konyhában, a fürdőszobában mindig vezesse el a nedvességet. Ahhoz, hogy a penész a lakásban ne jelenjen meg, fontos, a naponta többszöri, kereszthuzattal történő szellőztetés, valamint télen az egyenletes hőmérséklet biztosítása. A korszerű nyílászárók sajnos túlságosan is szigetelnek, ezért a természetes, vagy mechanikus szellőztetésnek egyre nagyobb szerep jut.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.