Magyarországon minden tizedik ember laktózérzékeny. Ez azt jelenti, hogy a szervezet nem képes megfelelő mennyiségű laktáz enzimeket termelni, melynek hiányában nem képes normál módon lebontani a tejcukrot.
Tünetek:
Megoldás:
Amennyiben fennáll a gyanú, mihamarabb fel kell keresni a gyerekorvost. Ő felméri az állapotát a gyermeknek és ha szükségesnek látja, továbbküldi kivizsgálásra. Ezt a vizsgálatot laktóz intolerancia tesztnek hívják, ahol meg kell inni egy pohár cukrot tejet, majd bizonyos időközönként vért vesznek, hogy ellenőrizzék a szintet. Ma már rengeteg módszer létezik az enzim pótlásának. Patikákban akár recept nélkül is kapható csodaszerekkel találkozhat az ember, bár mindenféleképpen érdemes megkérdezni az orvost, hogy mit ajánl.
Kétféle eset is fennállhat: van, hogy csak minimális eltérésről van szó, de van olyan eset is, amikor teljes laktóz megvonás lép fel. Szinte minden élelmiszerboltban és nagyobb üzletláncban ki van már alakítva olyan pult, ahol kimondottan ezeknek a betegeknek kínálnak élelmiszereket.
Ételek, melyeket fogyaszthatnak:
Ételek, melyek tilalom alatt állnak:
Arra viszont oda kell figyelni, hogy a laktóz érzékenyek és a cukorbetegek élelmiszere nem ugyanaz. Sokan ebben a tévhitben élnek. Amit szabad az egyiknek, azt tilos a másiknak. Ezért mindenféleképpen meg kell nézni az áru címkéjét, hogy mit tartalmaz. A pékségekben pedig utána kell kérdezni, hogy miből készültek a termékek.
Hozzászólások
Szóljon hozzá!