Egységben a sokféleség.

Egészség

Tévhitek a cukorbetegséggel kapcsolatban

Tévhitek a cukorbetegséggel kapcsolatban

Ismerjük a cukorbetegséget, de nem eléggé. Tévhitekben élünk, melyekről le kell oszlatni a leplet, hogy kiderüljön az igazság.

Tudnunk kell, hogy a cukorbetegség egyáltalán nem az elfogyasztott cukor mennyiségével hozható összefüggésbe. Erre példa, hogy az 1-es típusú cukorbetegség a hasnyálmirigyben levő inzulintermelő sejtek halálát okozza, és abszolút nincs kapcsolatban az elfogyasztott cukor mennyiségével. A 2-es típusú pedig akkor alakulhat ki, ha a termelődött inzulin a szervezetben nem képest megfelelő hatást kifejteni. Ezt örökölni is lehet sajnos. Az édesség fogyasztása is megengedett a megfelelő és rendszeres testmozgás mellett.

Sokan azt hiszik, hogy a cukorbetegség fertőző is lehet, pedig ez nem igaz. A betegség a belső elválasztású mirigyrendszerrel függ össze, mely azért alakul ki, mivel a hasnyálmirigyben levő bétasejtek által termelt inzulin mennyisége nem elegendő. Viszont, ha egy családban már előfordult cukorbeteg, akkor ott a hajlam is nagyobb valószínűséggel alakulhat ki.

Amennyiben cukorbetegek vagyunk, rendszeres orvosi ellenőrzés szükséges. Valamint tudatosan megtervezett életmód, hiszen állandó sportolás és megfelelő étrend elengedhetetlen.

Tévhit az is, hogy ha a családunkban senki sem volt cukorbeteg, akkor mi sem leszünk azok. A testsúly és az életmód, ez a két tényező nagyon sokat számít a diabétesz kialakulásában. Egészségesen is figyeljünk oda az életmódunkra. Rendszeres mozgás, változatos táplálék szükségesek, és akkor kevesebb esélyünk lesz a betegségre.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.