Egységben a sokféleség.

EU - Magyarország

Útlevél igénylés menete és ára 2014-ben

Útlevél igénylés menete és ára 2014-ben

pár évvel ezelőtt még mindenkinek szüksége volt az útlevélre, bárhová is utazott éppen. Akkor még nem is gondoltuk, hogy egyszer eljön amikor útlevél nélkül is tudunk utazni számos országba. Az Európai Unió létrejötte óta csupán a személyi igazolványunkkal is kiutazhatunk Európa országaiba, azonban még van pár ország, ahová viszont nem léphetünk be személyi igazolvánnyal, csak útlevéllel.

Éppen ezért , ha rendelkezünk érvényes útlevéllel, mert sosem lehet tudni, hogy mikor lesz szükség rá, és ha készenlétben áll az érvényes úti okmány, máris biztonságosabban érezzük magunkat. A leghasznosabb információk az útlevéllel kapcsolatban a következők. A magánútlevél kiadásáért kötelesek vagyunk illetéket fizetni, ez 7500 forintnak megfelelő illetékbélyeg formájában kell a hatóság részére rendelkezésre bocsátanunk.

Ha alapeljárásról van szó, tehát az útlevél érvényességi ideje 5 év, (ez 6-70 éves korig 5 év; 6 év alatt 3 év, míg 70 év felett alapból 10 év az alap érvényességi idő.) csak ekkor alkalmazandó ez az illeték tétel. Ha a 6 és 70 év közöttiek kategóriájába tartozik a személy, vagy éppen ilyen személynek szeretnénk már eleve 10 évre igényelni útlevelet, akkor 14.000.-Ft lesz az illeték mértéke.

A második alkalommal kiadott magánútlevél esetében az illetéke a fent meghatározott mértékek kétszerese. Az útlevél rendes eljárás keretében történő kiállításának ügyintézési határideje 20 nap, amely határidő a kérelem benyújtásának a napját követő naptól számít.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.