Egységben a sokféleség.

Utazás

5 tengerparti város, ahová olcsón el lehet jutni Budapestről

5 tengerparti város, ahová olcsón el lehet jutni Budapestről

Tengerparti nyaralást tervez, de még nem döntötte el, mi legyen az úti cél? Bár kétségtelen, hogy napjainkban az egzotikus utazások minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvendenek, de ezeket még mindig csak a tehetősebbek engedhetik meg maguknak. A hajós körutazások szintén egyre kedveltebbek, de az árak sajnos sokszor a fellegekben járnak. Az életre szóló élményekről azonban nem kell lemondani, hiszen a mediterrán tengerpartok világa is rengeteg kikapcsolódást ígér.

Az autóval történő utazás nagy előnye, hogy menet közben megállhatunk, és megcsodálhatjuk az útba eső látnivalókat is, de az időtényező sokkal inkább szól a repülős utazások mellett. A légitársaságok által indított járatok sűrűségének köszönhetően minden gond nélkül elérhetőek a legnépszerűbb tengerparti városok, így biztosan sikerül a szabadsághoz és a kint töltött időhöz passzoló időpontok mellett dönteni. A HotelsCombined tapasztalatai is azt mutatják, hogy az egyre kedvezőbb árak miatt sokan választják a repülős utazás kényelmét. S hogy mely népszerű városok mellett érdemes dönteni akkor, ha olcsón szeretnénk megúszni a foglalást? A foglalási időpontok ugyan kiemelt jelentőséggel bírnak az árak tekintetében, de alapvetően a leginkább keresett mediterrán nagyvárosok kedvező áron elérhetőek idén nyáron is.

 1. Róma: történelem és jelenkor sajátos találkozása

Az örök város nyaralás alkalmával is remek választásnak bizonyul. Ugyan a tengerpartig autózni kell kicsit, de Róma nevezetességei messze felülmúlják a strandolás élményét. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy hosszú hétvége épp csak arra elég, hogy belekóstoljunk Róma utánozhatatlan idegenforgalmi kínálatába, éppen ezért javasolt hosszabb időt is eltölteni az olasz fővárosban. Nevezetességeit napestig sorolhatnánk, hiszen a Colosseumtól kezdve Vatikánváros páratlan látnivalóiig rengeteg látnivaló megtalálható területén. Nem véletlen, hogy aki egyszer járt az örök városban, az mindig visszavágyik oda. Erről nem csak az ókori látnivalók, de a barokk szökőkutak, a diadalívek és a monumentális építmények is gondoskodnak.

A Colosseum Róma kétségkívül egyik leginkább keresett látnivalója. Hasonlóképp előkelő helyet foglal el a népszerűségi listán a Piazza di Spagna a híres Spanyol-lépcsővel, amely mindig zsúfolt turistáktól. Az apró téren levő, építészeti és művészeti szempontból is kiemelkedő színvonalú Trevi-kút nem egyszer köszönt már vissza videoklipekből és filmekből. Rómában járva természetesen nem hiányozhat a felkeresendők sorából az akár hetekre is elegendő látnivalót kínáló Vatikánváros. A katolikus egyház állama a Szent Péter-tér, a Szent Péter-bazilika, a Vatikáni Múzeum mellett számos tárlattal, templommal, és olyan népszerű terekkel várja a turistákat, mint a barokk kútjairól híres Piazza Navona.

Az olasz főváros a több helyen megtalálható diadalíveivel, a Forum Romanum nevezetességeivel, valamint az Angyalvár jellegzetes képével és szobraival kétségkívül az egyik leginkább keresett európai turisztikai célpont. A város ma már megfizethető áron elérhető a nyári szezonban is, érdemes a világhírű látnivalók mellett dönteni idén.

2. Athén: ókori nevezetességek egy nyüzsgő nagyvárosba ágyazva

S ha már történelmi látnivalókról esett szó, akkor természetesen nem mehetünk el az ókori kultúra bölcsője mellett sem. Athént sokan a görög szigetekre történő átutazás alkalmával szokták választani, s töltenek el itt néhány napot. A metropolisz néhány nap erejéig is kitűnő döntés, összekapcsolva a városnézést valamelyik görög szigeten történő kikapcsolódással.

Bár Athén alapvetően egy pezsgő, nyüzsgő nagyváros, de ősi magja hűen adja vissza az ókori hangulatot, még akkor is, ha ezeken a részeken rendszerint hatalmas turistaáradattal találja magát szembe a látogató. Az 1987 óta az UNESCO Világörökség részének számító Akropolisz nem csak a város leginkább keresett helyszíne, de jelképe is annak. A 150 méter magas sziklás dombra épült fellegvár mellett olyan ókori látnivalók is megtekinthetőek, mint a híres Dionysos színház, az Areospagos szikla, vagy a Herodes Atticus odeon. Az agora, az Olympiai Zeusz templom romjai, Hadrianus könyvtára és a Kerameikos régészeti negyed látnivalói olyan híres helyszínek, amelyeket mindenképpen látni kell egyszer.

Természetesen a jobbnál-jobb tavernák, kávézók, ajándéküzletek és a fellegvár alatt elterülő negyedek kacskaringós utcái mind-mind szót érdemelnek, hiszen ezek az ókori látnivalókkal együttesen adják azt a semmihez sem fogható hangulatot, amely jellemzi a görög fővárost. A jelenkor izgalmas gasztronómiája és az erkélyekről aláboruló leanderek a nyüzsgő sétálóutcákkal mediterrán életérzést varázsolnak az Athénban töltött estékbe.

3. Barcelona: nem csak a művészetek szerelmeseinek!

Spanyolország páratlan természeti adottságai miatt mindig is kedvelt volt az utazók körében. Barcelona azonban olyan ékszerdoboznak számít a Földközi-tenger partvidékén, ahol kultúra, építészet, történelem, vallás és persze a festői tengerpartok egy helyen vannak jelen. A Gaudira jellemző szecessziós stílus a Csontok háza névre keresztelt, egyedi megjelenéssel bíró épület esetében maximálisan visszaköszön. A színes, organikus formák, az üvegmozaikok és a különleges balkonok minden, építészet iránt rajongó szívét megdobogtatják.

A Güell Parkot senkinek sem kell bemutatni, hiszen a 17 hektáron elterülő, nem csak építészetében, de növényvilágában is rendkívül gazdag park a Világörökség részeként számon tartott, és Barcelona első számú látványosságai közé tartozik. Hasonlóképp sokan kíváncsiak a La Sagrada Família római katolikus bazilikára, amely az organikus építészet mintapéldánya. 16 tornyával, a falait díszítő bibliai jelenetekkel kétségkívül Spanyolország egyik leginkább keresett látnivalója. A természet és a parkok szerelmesei számára egyébként a Citadella Park is erősen ajánlott, kialakítása szintén Gaudi nevéhez köthető, s ez páratlan szépségű, monumentális elemein meg is látszik. A város közelében is akad bőven látnivaló, hiszen a Monserrati Szűz szentélye szintén remek programnak ígérkezik, ráadásul pazar kilátás is nyílik fentről a környékre.

4. Limassol, Ciprus gyöngyszeme

A török és görög kultúra jegyeit egyaránt magán viselő Ciprus második legnépesebb városa nem csak híres egyeteméről ismert, hanem kulturális és régészeti értékeiről is. A kedvező éghajlat, a tengerparti luxusszállodák és a remek strandok sokak körében keresettek. Nem véletlen, hogy Limassol egész évben jelentős turistaáradatra számíthat, bevételeinek jelentős részét is ebből szerzi. A pezsgő éjszakai élet és a különleges gasztronómia pedig olyan további pozitívumok, melyekért megéri Ciprus és Limassol mellett dönteni. Az árak most minden korábbinál kedvezőbbek, a felejthetetlen élmények pedig garantáltak.

5. Dubrovnik: kultúra és történelem egy helyen

A Dél-Dalmácia kulturális központjaként számon tartott Dubrovnik nyaranta gazdag programkínálattal várja a turistákat. A színházi előadások és koncertek mellett érdemes a történelmi városfalat és a Világörökség részét képező óvárost is megtekinteni. A környékben Lokrum szigete is várja a nyaralókat, ahol középkori kolostor romjai, valamint botanikus kert is megcsodálható. A mediterrán térség népszerű nagyvárosa minden évben rengeteg turistára számíthat, s az elérhető árak miatt sokan döntenek mellette minden évben. A hazaiak körében is igen kedvelt horvát terület fapados járatokkal rendkívül jó áron megközelíthető. A rengeteg történelmi nevezetesség, szórakozási lehetőség, a kiváló gasztronómia és a paradicsomi tájak miatt idén is ezrek választják a horvát tengerpartot. Közelsége, változatos tájai és izgalmas tengerpartjai a fürdőzés, a napfény szerelmesei számára éppen úgy jó választásnak bizonyulhatnak, mint a búvárkodás rajongóinak.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.