Egységben a sokféleség.

Oktatás

A felsőoktatási szakképzés jelentése

A felsőoktatási szakképzés jelentése

A képzés ideje a legtöbb helyen két év, az egyetemi, főiskolai szakokkal ellentétben itt főleg a gyakorlati elemekre helyezik a hangsúlyt. A felsőfokú szakképzéssel OKJ-s képesítést szerezhettek, és ha szakirányú felsőoktatási intézményben tanultok tovább, kreditpontok formájában beszámíttathatjátok a már elvégzett tantárgyakat. Tavaly több mint 8800-an jelentkeztek felsőfokú szakképzésre.

A korábbi évekhez hasonlóan 2011-ben is az idegenforgalmi szakmenedzser szakot jelölték meg a legtöbben, több mint hétszázan. A népszerűségi lista második helyén a vendéglátó szakmenedzser képzés szerepel, de sokan felvételiztek nemzetközi szállítmányozási és logisztikai szakügyintéző, valamint csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó szakra is. Összesen 3500-an tanulhatnak szeptembertől állami ösztöndíjasként felsőfokú szakképzésben, ez jelentős csökkenés, 2011-ben ugyanis még 10 ezren szerezhettek ingyenes helyet.

A felsőfokú szakképzések pontszámítási szabályai eltérnek az alap- és osztatlan szakok pontszámítási rendszerétől. Háromféleképpen számolhatjátok ki az összpontszámot: megkétszerezhetitek a tanulmányi pontokat, összeadhatjátok a tanulmányi és az érettségi pontokat, vagy megduplázhatjátok a legjobb eredményű érettségi tárgyak vizsgapontjait. A három lehetőség közül mindig azt kell választani, amely a legelőnyösebb.

Ehhez a pontszámhoz kell hozzáadni a nyelvvizsgáért, versenyeredményért, emelt szintű érettségiért kapott pluszpontokat – azoknak azonban esélyük sincs bejutni felsőfokú szakképzésre, akik az emelt szintű érettségiért járó többletponttal, de más jogcímen kapható pontok nélkül nem gyűjtenek össze legalább 140 pontot. A ponthatárokat figyelembe véve az alapszak helyett érdemesebb a felsőfokú szakképzést választani.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.