Egységben a sokféleség.

Munkavállalás

A franciaországi munkavállalás feltételei

A franciaországi munkavállalás feltételei

Az EU csatlakozást követően Franciaország továbbra is fenntartja a korábbi munkavállalási engedélyre épülő szabályozását. Ciprus én Málta polgárainak kivételével a fizetésből és bérből élő munkavállalók számára korlátozott a francia munkaerőpiachoz való hozzáférés. Ezért rájuk a francia nemzeti törvényeknek az idegen munkavállalókra vonatkozó rendelkezései alkalmazandóak.

A munkavállalási engedély megszerzésének kötelezettsége alól kivételt jelentenek a diákok és a kutatók. Azok a diákok és kutatók kik rendelkeznek tartózkodási engedéllyel, azoknak nem szükséges a munkavállalási engedély kiváltása. Franciaországban az új tagállamokból érkező diákok csak heti 10 órát dolgozhatnak munkavállalási engedély nélkül. Rajtuk kívül, hogy valaki Franciaországban dolgozzon, mindenféleképpen szükséges, hogy rendelkezzen munkavállalási és tartózkodási engedéllyel.

Ezeket az okmányokat a munkáltatónak kell kérelmeznie. A tartózkodási engedély megszerzéséhez szükséges személyi igazolvány vagy útlevél, 3 fénykép, a munkáltatótól származó nyilatkozat és az anyakönyvi kivonat (szükség esetén franciára fordítva), fel kell keresni a helyi rendőrséget és a helyi városházát, valamint a Párizsban található Prefecture-t ahol megkapjuk a szükséges papírokat.

A tartózkodási engedély első alkalommal, ha a munkavállalás időtartama nem haladja meg az 1 évet, annak időtartamára, egyéb esetben 5 évre adják. A munkavállalási engedély kiadásánál az alábbi 4 kritériumot mérlegelik: a munkáltató betartja -e a a munkaügyi szabályokat, a foglalkoztatási helyzetet a munkaerőpiacon, egyenlő elbánás elve a javadalmazás területén, valamint a munkavállaló lakáshelyzetét. Franciaországban a munkaszerződést szóban, írásban lehet kötni.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.