Egységben a sokféleség.

Műszaki

A plazma tv technológiája

A plazma tv technológiája

A plazma tv esetében minden képpontja 3 kis kamrából áll, ez három alapszínre ebben az esetben ez pirosra, kékre, és zöldre van felosztva. Egy különleges nemesgázkeverékkel vannak megtöltve, ezek két üvegtábla között vannak. A hátsó üveg foszforrétege határozza meg a megfelelő színt.

Amikor a kis kamrákat elektromos impulzus éri, akkor plazmaállapotúvá válik a bennük lévő gáz. A felszabaduló, töltéssel rendelkező ionok a foszforral kölcsönhatásba lépnek, így fény bocsátanak ki. Az LCD tévékkel ellentétben a plazma tévékben a fény magukban a pixelekben keletkezik. Az LCD tévé esetében a háttérvilágítást izzók végzik. Ez okok miatt a plazma tv sok előnyel rendelkezik, az LCD tévével szemben.

Ilyen például a válassz idő, ami a mozgó kép megjelenítése során játszik fontos szerepet. A plazmának egyetlen impulzus is elég ahhoz, hogy a pixelben fény keletkezzen. A plazma tévékben minden egyes képpontot külön kezelnek, külön keletkezik a fény, ezért képesek kitűnően megjeleníteni a feketét, valamint a különféle sötét árnyalatokat is. Jó színtartománnyal és kontrasztaránnyal rendelkeznek.

Plazma tévé előnyei: teljes betekintési szög, ami azt jelenti, hogy oldalról is ugyanolyan képet kapunk mint szemből. Kontrasztosabb a kép, mivel nincs háttérvilágítás. Magas kontrasztarány a fekete, az fekete. Nagyon alacsony válaszidő, nincs képcsúszás. Hátrányai: nagy fogyasztás és hőleadás, de a gyártók egyre jobban visszaszorítják az áram felvételét.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.