Egységben a sokféleség.

Munkavállalás

Egyszerűsített foglalkoztatás bejelentése és adózása

Egyszerűsített foglalkoztatás bejelentése és adózása

Az egyszerűsített foglalkoztatást leginkább alkalmi munka néven ismerjük. Szabályai összetettek a napi nyolc órás, heti negyven órás rendes foglalkoztatási formánál, azonban elég elterjedt, hiszen vannak olyan munkák, ahol az egyszerűsített foglalkoztatással tudjuk a legkönnyebben létrehozni a munkaviszonyt.

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén ahogy minden munkajogviszonynál a munkaadónak a munkavégzés megkezdése előtt be kell jelenteni munkavállalója adatait az illetékes adóigazgatósághoz (NAV), ennek a nevet, adóazonosítót, TAJ számot, továbbá az egyszerűsített foglalkoztatás formáját, azaz mezőgazdasági idénymunkáról van szó, vagy más alkalmi munkaformáról. Az egyszerűsített foglalkoztatás időtartamát, tehát hogy hány napig kívánja foglalkoztatni valamint, hogy az adott munkavállaló egy másik tagállamban van e biztosítva.

A bejelentés természetesen teljesíthető elektronikus úton is, a NAV honlapjáról letölthető 14T1042E számú nyomtatvány kitöltésével, amin a munkaviszonyban bekövetkező változásokat is be kell jelenteni. A bejelentés mellett rendszeres bevallási kötelezettsége van a munkáltatónak, mégpedig az adózás rendjéről szóló törvény alapján havonta kell teljesíteni a tárgyhó 12. napjáig az adózás rendjéről szóló törvény 31. § (2)-ben foglaltakról. A bevallást elektronikus úton lehet megtenni.

Az egyszerűsített foglalkoztatás utáni adófizetés minden esetben sajátosan alakul. Ezáltal a munka jelegétől függően kell megfizetnie a közterhet, ezáltal a mezőgazdasági idénymunka esetén 500 forint, turisztikai idénymunkáért szintén 500 forint, alkalmi munka esetében 1000 forint, továbbá a filmipari statiszta alkalmi munka esetén 3000 forintra jön ki.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.