Egységben a sokféleség.

Ingatlan

Elidegenítési és terhelési tilalom

Elidegenítési és terhelési tilalom

Az elidegenítési és terhelési tilalom az ingatlantulajdonnal való rendelkezés jogát korlátozza, az ingatlan nyilvántartásba kerül bejegyezésre a hitelnyújtó pénzintézet jelzálogjoga védelmében. Jelzáloghitelek esetében az elidegenítési és terhelési tilalom a
kölcsönszerződésen alapul.

Az elidegenítési és terhelési tilalom miatt az ingatlan tulajdonosa nem ruházhatja át másra a tulajdonjogát, az ingatlant megterheli, vagyis bármely hitelügyletben azt biztosítékul felajánlani. Nem csak hitelfelvétel során kerülhet elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzésre, hanem ha korábban igénybe vett, gyermekek után járó lakásépítési vagy vásárlási kedvezmény esetén is bejegyzik a Magyar Állam javára általában öt vagy tíz évre vonatkozóan.

Amennyiben olyan ingatlant kívánunk jelzáloghitel fedezetéül felajánlani, amelyre elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztek be, akkor a jelzálogjogosult hozzájárulását kell kérni a további jelzálog bejegyzéséhez. A hozzájárulási kérelmet ahhoz az intézményhez kell eljuttatni, amelynek javára az elidegenítési és terhelési tilalmat bejegyezték. Az illetékes intézet 1-2 héten belül postai úton juttatja el hozzájárulását az ingatlan tulajdonoshoz.

Amennyiben a Magyar Állam javára került bejegyzésre az elidegenítési és terhelési tilalom, és a megszabott időn belül mégis értékesíti szeretnénk az ingatlant, akkor a kapott támogatást vissza kell fizetni. Arra is van lehetőség, hogy megfelelő feltételek teljesülése mellett a támogatást a megvásárolt ingatlanra továbbvigye. Elidegenítési és terhelési tilalommal terhelt ingatlant vásárolunk, akkor a szükséges összeg visszafizetéssel  a jelzálogjoggal együtt törlésre kerül fenti tilalom is.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.