Egységben a sokféleség.

Otthon

EU-s támogatás fűtéskorszerűsítésre: Otthon Melege program

EU-s támogatás fűtéskorszerűsítésre: Otthon Melege program

2017 decemberében látott napvilágot a hír, miszerint a nagy érdeklődésre tekintettel az EU-s támogatás, amely a fűtéskorszerűsítést hivatott elősegíteni 600 millió forinttal, immáron megemelt, azaz 2,6 milliárd forintért érhető el a családok számára. A háztartási nagygépek energia-megtakarítását elősegítő program keretében a családok meglévő hűtő- és fagyasztókészülékeket, szárító- és mosógépeket cserélhettek le újabb, sokkal korszerűbb modellekre. A megemelt keretösszeg így már 61 000 magyar család számára teszi lehetővé a korszerűbb gépek beszerzését. Alprogramként a fűtésrendszerek korszerűsítése volt a cél, amelyre összesen 5000 pályázat érkezett be.

A családoknak, társasházaknak, szövetkezeteknek, a fűtéskorszerűsítés után akár 30%-al csökkenhetnek költségei, így ebben a programban igyekeztek minél többen részt venni és sikeres pályázatot benyújtani. Gázkonvektorok cseréje esetén családonként éves szinten akár 50 000 forintos, míg kazáncsere esetén akár évi 100 000 forintos megtakarítást is el lehet érni. Magyarországon az egyes lakóépületek korszerűsítését a Magyar Állam visszatérítendő és nem visszatérítendő támogatásokkal is igyekszik segíteni.

A fűtéskorszerűsítés kapcsán fontos megemlíteni, hogy nem csak megtakarítás szempontjából fontos, hiszen a környezet terhelés is jelentősen csökkenhet egy-egy új rendszer beépítésével. A korszerűbb fűtésrendszerek közül érdemes megemlíteni a kondenzációs kazánokat, a geometrikus energiát hasznosító rendszereket és a napkollektorokat is. Ezek a korszerű fűtéstechnikai eszközök a hasznosítás fokából már nagyon keveset veszítenek, így a megtakarítások minden bizonnyal be fognak következni. Egy-egy rendszer kiépítése természetesen többletköltséggel terhelheti meg a családokat, de biztosak vagyunk benne, hogy a beruházások minden téren meg fognak térülni. A legjobb szolgáltatást a legjobb árakon kaphatják ezután a családok. Természetesen a megtakarításokon felül további jótékony hatása is van a korszerűsítésnek, hiszen az eddigi balesetveszély források is megszűnnek, gondolunk itt a robbanásveszélyre és a szén-monoxid mérgezésre. A modern készülékeken most már minden család maga állíthatja be, hogy mekkora energiát kíván felhasználni a melegvíz ellátásra és a fűtésre. Minden család megtakarítással számolhat az év végének közeledtével, amikor a háztartások a legtöbb energiát a házak és lakások fűtésére költik.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.