Egységben a sokféleség.

Munkavállalás

Fiatalok, de értelmi fogyatékosok és dolgoznak

Fiatalok, de értelmi fogyatékosok és dolgoznak

Kis hazánkban elég sok az értelmi sérült, fogyatékkal élő ember, és folyamatosan növekszik a számuk. Buta dolog beskatulyázni őket, és legyinteni, hogy fogyatékosok, úgyse jók semmire.

A sérült emberek is emberek, nekik is joguk van a normális élethez. Iskolához, majd dolgozni is joguk van. Számos városban létrehoztak nappali foglalkoztató intézményeket valamint alapítványokat direkt erre a célra, hogy a sérült embereket foglalkoztassa, és egy kis juttatást is adjon a fiataloknak. Ilyen alapítvány például a Kerek Világ Alapítvány, a Down Alapítvány vagy a Fogd A Kezem Alapítvány.

Ezekben az intézményekben színvonalasan foglalkoznak a sérült fiatalokkal a szakképzett gyógypedagógusok vagy segítők. Dolgozhat, tanulhat, különböző foglalkozásokra járhat a fiatal, és azt csinálhat, amihez a kedve van, persze a napi munkán kívül.

A munkákról is említést kell tenni, mert ezek a fogyatékos fiatalok képesek megtanulni különböző munkafolyamatokat. És a műhelyvezetők csak is olyan munkát bíznak a fiatalokra, amit meg is tudnak csinálni. Például a Fogd A Kezem Alapítványnál készítenek különböző ékszereket, gyertyát öntenek a fiúk és papírt merítenek az ügyesebbek, amiből csodás füzetek készülnek, varrnak, hímeznek, sálakat készítenek és már készülnek is a karácsonyra sok-sok érdekes és egyedi termékkel. És ezeken kívül számos érdekes foglalkozáson is részt vesznek a 18 és 37 év közötti fiatalok, ahol a való világra készítik fel őket, hogy később, ha elhagyják az intézményt, akkor egy icipici szülői segítséggel, de egyedül is boldoguljanak.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.