Egységben a sokféleség.

Munkavállalás

Hogyan fizessünk TB-t munkanélküliként?

Hogyan fizessünk TB-t munkanélküliként?

Sokan bizony nem tudják, ha nincsen munkahelyük, akkor saját maguknak kell fizetni a társadalombiztosítást. Persze ha munkába állunk, akkor a munkáltatót terheli ez a feladat. De amíg nincs munkánk, addig nekünk kell gondoskodni erről. Nem érdemes ezért figyelmen kívül hagyni, mivel utólag ki is fizettethetik velünk az elmaradást. De létezik egy megoldás, amivel bárki élhet, és ebben az esetben egy évig az állam fizeti helyettünk a TB-t.

A Munkaügyi Központba jelentkezzünk be első lépésként, hogy regisztrált munkanélküliként tartsanak számon. Ha már volt munkaviszonyunk legalább egy évig, akkor mindenképp jár a munkanélküli segély, 90 napig. A TB-t így nem kell fizetnünk.

Keressük fel a NAV-ot, ha nem volt munkaviszonyunk, és mi fizetjük a TB-t. Előnyös lehet, ha interneten időpontot kérünk, akkor legalább nem kell várni órákat. Majd kitöltünk egy nyomtatványt, két példányban, ezeket a helyszínen kell kérni. Ha esetleg van elmaradásunk, adnak csekket, amin pontosan fel vannak tüntetve az adatok. Ezt fizessük be. A többi csekket postán küldik el, hogy majd tudjuk fizetni.

Ha ingyen TB-t szeretnénk, azt a városházán lehet intézni. El kell mondanunk, mit szeretnénk igénybe venni. Adnak egy dokumentumot, amit töltsünk ki, majd írassuk alá két tanúval. Ezt visszavisszük a városházára, ott átnézik, és ha mindent rendben találnak, akkor ettől a naptól számítva nem kell TB-t fizetnünk egy évig. De ezt a postacímünkre is kiküldik néhány napon belül. Legutolsó lépésként, a kiküldött levéllel sétáljunk a NAV-hoz, és jelentsük be, hogy nem mi fizetjük a TB-t, hanem az önkormányzat. Persze, ha változás történik, munkánk lesz, azt 15 munkanapon belül be kell jelenteni.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.