Egységben a sokféleség.

Ingatlan

Ingatlan haszonélvezeti jog illetéke

Ingatlan haszonélvezeti jog illetéke

A haszonélvezeti jog értékének határozott időre szóló vagyoni értékű jog, valamint lehet határozatlan időre szóló vagyoni értékű jog is. A határozott időre szóló vagyoni értékű jog a fentiek alapján számítandó egyévi érték valamint a kikötött érték szorzata. A törvény azonban a jog értékét maximálja, miután az nem haladhatja meg az egyévi érték hússzorosát, valamint a természetes személy javára kikötött haszonélvezetét.

A haszonélvezeti értéket a következőképpen számolják ki:

  • 25 évesnél fiatalabb az egyévi érték tízszeresét
  • 25-50 éves kor között az egyévi érték nyolcszorosát
  • 51-65 éves kor között az egyévi érték hatszorosát
  • 65 évnél idősebbek az egyévi érték négyszeresét fizeti.

Az egyévi érték életkorhoz rendelt többszörösét sem lépheti túl. A határozatlan időre szóló vagyoni értékű jog esetén a jog értéke az egyévi érték ötszöröse. Ez alól kivételnek számít, ha a vagyoni értékű jog valamely személy életének, özvegységének, vagy házasságának idejére terjed. Özvegységének vagy házasságának idejére áll fenn, a jog értékét az illető személy életkorának alapulvételével kell megállapítani az értéket.

Például az illeték kiszámítására a haszonélvezeti jog értékének kiszámítása: Amikor más-más személy örökli a vagyon tulajdonjogát és annak haszonélvezetét, a következőképpen kell megfizetni az öröklési illetéket! A tulajdonjog örököse a haszonélvezetnek a törvény szerint számított értékével csökkentet forgalmi érték után, a haszonélvező az ugyanígy számított haszonélvezeti érték után fizet.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.