Egységben a sokféleség.

Utazás

Jelenleg ez a hatályos előírás a mentőmellények kötelező használatára vonatkozóan!

Jelenleg ez a hatályos előírás a mentőmellények kötelező használatára vonatkozóan!

A márciusi napsugarak mind többünket csábítanak a természetbe. Hazánk népszerű idegenforgalmi régióiban rendszerint természetes vizek is szép számmal megtalálhatóak, melyek sokféle lehetőséget kínálnak a kikapcsolódásra. A tiszai holtágak, a szabad strandok, a mesterséges és természetes tavak egyaránt kedveltek. Horgászhatunk naphosszat csónakból, kipróbálhatjuk a különféle vízi sportokat, de akár kenus túrára is indulhatunk felfedezni a környék legszebb tájait. A fényképezés szerelmesei éppen úgy rajonganak a növény-és állatvilágért, mint azok, akik természetes vizek nélkül el sem tudják képzelni pihenésüket. Nagyon fontos azonban, hogy amennyiben vízre szállunk, mindenképpen gondoskodjunk a megfelelő mentőmellényről, hiszen jogszabály is előírja annak használatát bizonyos esetekben.

A Hajózási Szabályzat vonatkozó pontja alapján, vízen levő csónakban mindazoknak mentőmellényt kell viselniük, akik nem tudnak úszni, valamint a 14 évnél fiatalabbaknak szintén. Korántsem mindegy azonban, hogy milyen mentőmellényre esik a választás. Az EN 395 szabványnak megfelelő mellényekkel biztosan nem lőhetünk mellé, hiszen ez szükséghelyzetben biztosítja a védelmet és valóban alkalmas az életmentésre. A legolcsóbb, EN 395-ös szabványnak megfelelő mentőmellények már 6290 Ft-ért kaphatóak, így az ár biztosan nem indokolhatja a nélkülözhetetlen eszköz beszerzését. Amennyiben négylábú is velünk tart a csónakázásra, érdemes számára is vásárolni egy megfelelő mentőmellényt. A kutyák ugyan okosak, de a vízen közlekedés ismeretlen jellegénél fogva nem biztos, hogy fel tudják mérni a helyzetet, és akár veszélybe is kerülhetnek az eszköz nélkül. Ma már otthonunk kényelmét sem kell elhagyni ahhoz, hogy a jogszabálynak megfelelő mentőmellényeket beszerezzük, hiszen néhány kattintással leadhatjuk megrendelésünket az interneten.

S hogy hova érdemes utazni akkor, ha természetes víz közelében lennénk? A tavaszi hónapokban sokan döntenek a hosszú hétvégék mellett. A wellness kikapcsolódás töretlen népszerűségnek örvend, de a természetjárás, valamint a csónakbérlés is gyakran szerepelnek a célprogramok között. A nagyvárosok nyüzsgéséből kiszakadva dönthetünk olyan csendes helyek mellett, mint például Tőserdő.  A Holt-Tisza páratlan élővilágával és tájaival garantáltan elnyeri majd a fotósok és horgászok tetszését. A hosszas csónaktúrákhoz bérelhetünk csónakot, de a kiváló minőségű mentőmellényt semmiképpen ne hagyjuk otthon.

Nyaralás, balatoni vitorlázás alkalmával is nagyon fontos, hogy gondoskodjunk a biztonságról, főleg akkor, ha úszni nem tudó személy is velünk tart a régóta tervezett programra. A nyár és a jó idő jelentette szabadság gyakran elfelejteti velünk, hogy a víz közelében bizony akár veszélyes szituációk is kialakulhatnak. Mindannyian jól ismerjük a Balatonnál hirtelen támadó viharokat, így nem árt felkészülni minden eshetőségre. A mentőmellények ma már olcsón beszerezhetőek, és hosszú távon szolgálják azok a biztonságos vízre szállást, vagy akár kedvenceink védelmét. Gondoskodjon időben a szükséges felszerelések megvásárlásáról, így a pihenésre szánt időszak valóban csak arról szólhat, amire mindannyian vágyunk: a teljes testi-lelki feltöltődésről.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.