Egységben a sokféleség.

Utazás

Kirándulás a Bükki Nemzeti Parkban

Kirándulás a Bükki Nemzeti Parkban

Magyarország egyik leglátogatottabb kirándulóhelye a Szalajka-völgy, amelyet Szilvásváradon a Bükki Nemzeti Parkban található. Nyáron kisvasúttal is végigutazhatjuk a legkedveltebb kirándulóhelyet. Felfelé lehet menni gyalog is a kijelölt túraútvonalon, de kerékpárral is végig tudunk menni a kijelölt úton. Felfelé haladva sok gyönyörködtető természeti csodával találkozhatunk.

Utunkat a Szalajka-patak kíséri végig, ahol megtalálható a sziklaforrás, fátyol-vízesés, istállókői ősemberbarlang, pisztrángtenyészet, halastavak, valamint múzeumok is megtalálhatók. Amit kiránduláskor érdemes meglátogatni, a Szabadtéri Erdei Múzeum, a múzeumot a Szalajka-völgy mellékvölgyében Horotnában található, amely tükrözi az ember és erdő kapcsolatát.

A régi erdei mesterségek közül megtekinthetjük a zsindelykészítést, mészégetést, szénégetést, valamint a régi fakunyhókat. Érdemes ellátogatnunk a fátyolvízeséshez is. A forrásokból eredő patakok vizéből lerakódott mésztufa egy lépcsőszerű képződményt hozott létre. A tiszta forrásvíz fátyol szeren zúdul le a kialakult lépcsőn, ami csodálatos látványt nyújt az odalátogatóknak.

Az istállós-kői Ősemberbarlanghoz is ellátogathatunk. A forrás mellől ösvényen vezet fel az út, azonban vigyázni kell a hegyre felvezető gyalogúton, mivel csúszós. A barlang feltárását elsőként Raskó Pál végezte el 1911-ben. Természetesen azóta többen is végeztek a barlangban ásatásokat. A legérdekesebb feltárás egy 80 mázsás őskori tűzhely volt. A leletek közül előkerültek ősbölény és bivalymamut agyarak és csontok, kő és csonteszközök, valamint barlangi medve és tundraszarvas csont is. A leletek közül  néhány az Orbán-házban is látható.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.