Egységben a sokféleség.

Ingatlan

Lakás-előtakarékosság 2014-ben hol igényelhető?

Lakás-előtakarékosság 2014-ben hol igényelhető?

A lakás-előtakarékosságban sokan gondolkodnak, azonban nem mindenki tudja, hogy hol és mit kell intézni hozzá. A támogatást az Államkincstár utalja. A lakás-előtakarékossági szerződések ügyintézését viszont a lakás-takarékpénztárak végzik az egész futamidő alatt. A lakás-előtakarékosságnak két esetköre lehetséges, az egyiknél mindenképpen a Kincstárhoz kell fordulni: ez a párhuzamos állami támogatás igénylése, valamint ha az állami támogatás visszafizetésére könnyítési kérelmet szeretnénk benyújtani.

Ezt meghaladóan minden más ügyintézés a lakástakarék-pénztárakat érinti. Az Államkincstárnál mindig személyesen kell intézni ezeket az ügyeket, mivel telefonon nem fognak tájékoztatást adni. Ha levélben intézi valaki az ügyet, akkor az adóazonosító számát minden esetben fel kell tüntetni a levélben. Sokszor fordul elő, hogy az igénylő párhuzamosan igényel állami támogatást, azaz már van egy folyamatban részére.

Ez a támogatás visszautasításának egyik leggyakoribb esete az Államkincstár előtti eljárásoknál. Ezen belül a másik sokszor előforduló eset a hitelszerződés fedezeteként kötött szerződés, amikor a lakás-előtakarékosságot kötött személy újabb szerződést kötött hitelszerződés fedezeteként, úgymint lakáshitel, vagy a panel programban valamint társasház-felújítás keretében, és már van egy lakás-előtakarékossági szerződése. Ez is egy elutasítási ok.

A lakás-előtakarékoskodás egy hosszú távú megtakarítás, amihez állami támogatás járhat. Ez 4, de maximum 10 év lehet. A havi rendszerességű megtakarítás mellé évi egyszeri betét összegéhez igazodó állami támogatás jár, ez minden esetben a betét 30%-a de legfeljebb 72.000 forint évente.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.