Egységben a sokféleség.

Műszaki

Mi a jogszabály a klíma karbantartására vonatkozólag?

Mi a jogszabály a klíma karbantartására vonatkozólag?

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság honlapján megtalálható a 14/2015. (II. 10.) Korm. rendelet, amely a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal és az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szól. Egy még 2015-ben elfogadott rendelet értelmében, csak regisztrált és engedéllyel rendelkező cég helyezhet üzembe klímát, illetve végezheti annak karbantartását. A kereskedő cégek is csak akkor értékesíthetnek klíma berendezést, ha rendelkeznek egy tanúsítvánnyal, amelyet felmutatva tudjuk, hogy mely képesített cég fogja azt beszerelni otthonunkban.

A Cascade Klíma természetesen minden jogszabályi feltételnek teljesen megfelel, így itt bátran válogathatunk a klímák között. A jogszabály szerint a képesített vállalkozások telepítési, beüzemelési, karbantartási és szervízelési feladatokat láthatnak el a klímagázt tartalmazó illetve azzal működtetett alkalmazásokkal kapcsolatban. Minden hűtési szezon megkezdése előtt érdemes a klímákat átvizsgáltatni, hiszen nagyon sok, a levegőben megtalálható szennyeződést képesek magukba szívni. Ezeket a szennyeződéseket el kell távolítani a szűrőkről, az ionizátorokról. Ilyen szennyeződés lehet még a házi por, a por atka, a különféle pollenek. Valószínűleg mindenkinek fontos, hogy a nyári nagy melegben a légkondicionáló otthonunkat friss levegővel lássa el és növelje a komfortérzetünket. A klímák hőcserélőjén egy porszűrő található meg, amelynek segítségével a klíma szűri illetve felfogja a porszemcséket és a szöszöket is. A nagyon finom szennyeződések azonban minden esetben keresztül jutnak még ezen a szűrőn is. A csapp vízzel természetesen ezek egy része távozni fog otthonunkból. A hőcserélőn fogjuk megtalálni a fennmaradó piszkot.

Ha ezt a piszkot nem kezeljük, akkor gombásodás, penészedés alakulhat ki, emellett a baktériumok melegágya is lesz a terület. A betegségek közül érdemes a lagionellát megemlíteni, amely a szennyezett klímaberendezések esetében bármelyik családtagot elérheti. Szállodákban is nagyon kell figyelni a klímák karbantartására, hiszen ott tömeges megbetegedések is szóba jöhetnek. A rendszertelen és a szakszerűtlen tisztításnak így lehet hátulütője is. Az allergiás reakciók között lehet vörös és égő szem, ránk törhet a köhögés, a légszomj és a tüsszögés is. Ezeket minden bizonnyal jobb elkerülni.

 

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.