Az A-vitamin a bőr épségéért, feszességéért is felel. Hiánybetegség esetén a kültakarónk sérülékennyé válik, ezáltal sűrűbb lesz a bőrfertőzés veszélye, és száraz, érdes tapintású lesz a bőr. A csontok és a fogak épségéért is felel az a-vitamin, hiányára a gyermek különösen érzékeny. Állati és növényi eredetű táplálékokban található az A-vitamin.
A retinol csak állati eredetű élelmiszerekben találjuk meg, éppen ezért a tojássárgája, a máj, az olajos halak és a tejtermékek nagy mennyiségben tartalmazzák. A karotin szintén az A-vitamin egyik megjelenési formája, amely zöldségekben található meg. Elsősorban a zöld és sárga színű zöldségekben találunk sok A-vitamint a pótláshoz. A sárgarépa fogyasztásával egészségünkért sokat tehetünk.
Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, ezért érdemes figyelni a bevitt mennyiségre is, mivel könnyen felléphet túladagolás. A szervezet körülbelül egy-két évre elegendő mennyiséget képes tárolni ebből a vitaminból, éppen ezért a nagy mennyiségű, táplálékkiegészítő formájában történő szedés elég sok esetben felesleges, mivel elegendő a táplálkozással bevitt A-vitamin is.
A várandós hölgyek számára nagyon fontos az, hogy odafigyeljenek a mikrotápanyag jelenlétére, természetesen a számukra megfelelő mennyiségben, ugyanis magzatkárosító hatása is lehet ha túl sok van bejuttatva a szervezetbe. Nők számára 600 mg, férfiaknak 700 mg, a várandósoknak pedig 950 mg szükséges. Ezért fogyasszunk rendszeresen sárgarépát, parajt, sütőtököt, sárgadinnyét, paprikát, kajszibarackot, sárgabarackot, tojássárgáját és tengeri halakat.
Hozzászólások
Szóljon hozzá!