Egységben a sokféleség.

Kérdések

Miért jó a kávé?

Miért jó a kávé?

A kávé megfelelő mértékű fogyasztása pozitívan hat az egészségre, azonban túlzott fogyasztásával sokat árthatunk magunknak. Ma hazánkban a normálnak mondható kávémennyiség napi 2-3 csésze. A koffein hatása és felszívódása minden személynél különböző, éppen ezért szervezetünk reakciójára oda kell figyelni egy-egy csésze után. A mérsékelt és rendszeres kávéfogyasztás előnyei a következők!

Növeli a koncentrációnkat: egy csésze kávé a koncentrációképességünket és memóriánkat élesíti. Az álmosságot megszünteti és hangulatunkat javítja. Továbbá fitten tart és a fáradtság érzet kialakulását is késlelteti. Megvédi szervezetünket a betegségek ellen: mivel a koffein megvédi az agysejtjeinket, így a Parkinson-kór valamint az Alzheimer-kór elkerülésében jó hatással van. Antioxidáns hatásának köszönhetően a veserák valamint a májbetegségek kialakulását is megakadályozza.

A központi idegrendszerre serkető hatással van. Továbbá a szívműködést fokozza, vizelethajtó, tágítja az agyi ereket, és fokozza az anyagcserét is. Harmadik fő előnye, hogy karcsún tart: mivel a koffein felgyorsítja az anyagcserét ezáltal zsírégető hatást fejt ki, ezáltal csökkenthető a kettes számú diabétesz kialakulásának kockázata, illetve csökkenthetjük az elhízás is. A kávé az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú italunk.

A túlzott kávéfogyasztás hátrányai: a túlzott kávéfogyasztás magas vérnyomást okoz, ezáltal a szívbetegségek kialakulásának kockázatát nagyban növeli, növeli a vér koleszterinszintjét is. Felelős még a hasnyálmirigyek kialakulásáért, valamint a koszorúér megbetegedésekért. A túlzott kávéfogyasztás mindenféleképpen kerülniük kell azon személyeknek, akik magas vérnyomásban, pajzsmirigy-túlműködésben.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

©2024 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.