A kávé megfelelő mértékű fogyasztása pozitívan hat az egészségre, azonban túlzott fogyasztásával sokat árthatunk magunknak. Ma hazánkban a normálnak mondható kávémennyiség napi 2-3 csésze. A koffein hatása és felszívódása minden személynél különböző, éppen ezért szervezetünk reakciójára oda kell figyelni egy-egy csésze után. A mérsékelt és rendszeres kávéfogyasztás előnyei a következők!
Növeli a koncentrációnkat: egy csésze kávé a koncentrációképességünket és memóriánkat élesíti. Az álmosságot megszünteti és hangulatunkat javítja. Továbbá fitten tart és a fáradtság érzet kialakulását is késlelteti. Megvédi szervezetünket a betegségek ellen: mivel a koffein megvédi az agysejtjeinket, így a Parkinson-kór valamint az Alzheimer-kór elkerülésében jó hatással van. Antioxidáns hatásának köszönhetően a veserák valamint a májbetegségek kialakulását is megakadályozza.
A központi idegrendszerre serkető hatással van. Továbbá a szívműködést fokozza, vizelethajtó, tágítja az agyi ereket, és fokozza az anyagcserét is. Harmadik fő előnye, hogy karcsún tart: mivel a koffein felgyorsítja az anyagcserét ezáltal zsírégető hatást fejt ki, ezáltal csökkenthető a kettes számú diabétesz kialakulásának kockázata, illetve csökkenthetjük az elhízás is. A kávé az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú italunk.
A túlzott kávéfogyasztás hátrányai: a túlzott kávéfogyasztás magas vérnyomást okoz, ezáltal a szívbetegségek kialakulásának kockázatát nagyban növeli, növeli a vér koleszterinszintjét is. Felelős még a hasnyálmirigyek kialakulásáért, valamint a koszorúér megbetegedésekért. A túlzott kávéfogyasztás mindenféleképpen kerülniük kell azon személyeknek, akik magas vérnyomásban, pajzsmirigy-túlműködésben.
Hozzászólások
Szóljon hozzá!