Egységben a sokféleség.

Munkavállalás

Milyen jogai vannak az Európai Unióban egy külföldi munkásnak?

Milyen jogai vannak az Európai Unióban egy külföldi munkásnak?

Talált egy nagyon jó állást Ausztriában? Néhány hónapot ott kell töltenie? Mielőtt útnak indul, nem árt, ha tisztában lesz az Európai Unión belüli munkavállalói jogaival.

Joga van jelentkezni bármilyen álláshirdetésre. Önt is megilleti ugyanolyan bánásmód, és egyenlő feltételek, mint az adott állam állampolgárát. Bármilyen tagállamban dolgozhat, nem kell ahhoz külön munkavállalási engedélyt beszereznie.

Ha 3 hónapnál rövidebb ideig tartózkodik az egyik tagállamban, akkor csupán az érvényes útlevelére vagy a személyi igazolványára lesz szükség.

Az uniós országban élhet, ha ott is dolgozik. Viszont, ha betegség vagy baleset miatt átmenetileg munkaképtelen marad, akkor is joga van az adott tagországban maradni. Vagy önhibáján kívül lett munkanélküli, és regisztrálva lett a munkaügyi központ nyilvántartásában. Ha egy évnél rövidebb ideig volt alkalmazva, utána még 6 hónapig joga van ott élni.

Ha megbetegszik a tagállamban, jogában áll orvoshoz fordulni, megilleti önt is ugyanolyan jog, mint az adott tagállam állampolgárait.

Munkahelyi balesetnél tájékoztatni kell a biztosító intézményt. Az egyes tagállamok másképp rendelkezhetnek ezzel kapcsolatban, ezért nem árt előre informálódni.

Ha már egy évig biztosított volt az egyik tagállamban, akkor jogosult az öregségi nyugdíjra. Ha ettől rövidebb ideig volt biztosított, akkor egyedi szabályok vonatkoznak önre.

Haláleseti ellátás megfizetésére az az állam intézménye köteles, amely államban az elhunyt biztosítva volt. Ezek a jogok eltérhetnek, ha nyugdíjas, diák önfoglalkoztató vagy megváltozott munkaképességű.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.