Egységben a sokféleség.

Kérdések

Mitől védjük meg kedvenc gyümölcsünket, a banánt?

Mitől védjük meg kedvenc gyümölcsünket, a banánt?

A nagy és fényes banán leggyakrabban az amerikai és európai élelmiszer boltokban ismert. De létezik még ezen kívül körülbelül 400 banánfajta, melyek különböző nagyságúak és ízűek. Amelyek nem édesek, ajánlatos az elfogyasztásuk előtt megfőzni vagy megsütni.

Annak ellenére, hogy széles körben népszerű ez a gyümölcs, sajnos eltűnhet a bolt polcairól a nem is olyan távoli jövőben. Számos betegség veszélyezteti a fennmaradásukat. Az egyik legnagyobb ilyen, egy csúnya gombabetegség, TR4 nevezetű. Mely során a növény elhervad és meghal. Ez az agresszív gomba Ázsiából került a Közel-Keletre, majd Ausztráliába és újabban Afrikában is terjedőben van.

Ha megakadályozzák ezt a gombát, hogy elterjedjen jobban, akkor a banán lesz az egyik legnépszerűbb gyümölcs. A tudósok már azon fáradoznak, hogy sikerüljön a TR4 eltörlése, vagy esetleg a banán ellenálljon ennek az agresszív gombának. De ez versenyfutás az idővel.

A legfontosabb megközelítés jelenleg, hogy a gombát megállítsák, vagyis a banánokat ellenállóvá kell tenni. Az ilyen ellenálló növények nem fertőződhetnek meg, de tovább sem adhatják. Sajnos csak az évek fáradtságos munkájával lehet ezt elérni. Addig is a gazdáknak nagyon kell figyelniük ezekre a gombákra, és még idejében lépjenek. Szigeteljék el a beteg növényt, teljesen különítsék el a többitől. Ez nagyon fontos lépés. Mivel jelenleg csak így lehet megállítani ezt a gombát.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.