Egységben a sokféleség.

Munkavállalás

Mozgóbér jelentése és járulékai 2014-ben

Mozgóbér jelentése és járulékai 2014-ben

Álláskeresés kapcsán nem csak az elvégzendő munka, hanem főként az érte járó bér nagysága is döntő tényező lehet a választáskor. A munkavállalók sokszor nincsenek tisztában olyan alapvető munkajogi fogalmakkal, ami a bérezésre, és az egyéb juttatásokra vonatkozik. A mozgóbér fogalma kevésbé ismert, hiszen ez más bérezési formát részletez, ez az időbér és a teljesítménybér.

A munkakörök nagy részénél az alapbér legtöbbször időbérben kerül megállapításra, tehát a heti 40, azaz napi 8 óra függvényében. Ettől eltérő munkaidőre is mód van megállapítani az alapbért, ennek lényege, hogy ezt a munkavállaló minden esetben megkapja, függetlenül a teljesítményétől. Független a munkától ez a bérezési rendszer. Azt nézik mekkora erőbedobással, esetleg a cégnek milyen haszon hozásával végzi a munkát.

Mivel sokan nem erőltetik túl magukat a munkavégzés során, így a munkavállalók egyre inkább kezdenek rájönni arra, hogy érdemesebb a bérezés másik formáját, vagyis a teljesítménybért választaniuk. Munkavállalóként fontos tisztában lenni azzal, hogy amennyiben olyan munkakört vállalunk, ami teljesítmény alapján kerül kifizetésre, akkor már a munkaszerződésben rögzíteni kell, hogy milyen elvárásokat támaszt a munkaadó, és milyen célok kerülnek kitűzésre, valamint minek függvényében, mekkora mértékben kerül a teljesítmény díjazásra.

Az időbérhez hasonlóan a teljesítménybérre szintén igaz, hogy amennyiben a munkavállaló a munkaidőt kitölti, és teljesítményének legjavát nyújtja, a minimálbért minden esetben el kell, hogy érje a munkabére.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.