Egységben a sokféleség.

Vállalkozás

Vállalkozás adózási szempont alapján

Vállalkozás adózási szempont alapján

A vállalkozói tevékenységünk eredménye után a személyi jövedelem adóról szóló CXVII. törvény szabályai szerint adózik a vállalkozó. Ez alapján az alábbiak közül választhat:

  • SZJA adózás mód szerint, ez a költségek és bevételek tételes könyvelésén alapul.
  • Átalányadózás, a tevékenységnek megfelelően a törvényben meghatározott átalányadó fizetését jelenti. Csak akkor választható, ha az előző adóévben a bevételünk a 15 millió forintot nem haladta meg.
  • Tételes átalányadózás a fizető vendéglátás esetén választható.
  • Alanyi mentes és áfás adózási módot is választhatunk, ennek az adózási módnak az éves 6.000.000,- Ft-os bevételi határ, tevékenységi kör szab választási lehetőséget.
  • Két adóévi működés után választhatjuk az ETA és KATA adózás módot. KATA adózás esetében csak a bevételt kell vezetni, ez alapján határozzák meg a fizetendő adót.

SZJA adózás esetén a bevétel és költség különbsége után adózik a vállalkozó, amely alapján negyedévente SZJA előleget is kell fizetni, valamint az év végén egész évre vonatkozóan kell elkészíteni az adóbevallást. Főállásként a vállalkozói kivétel, és az ehhez kapcsolódó járulék kifizetési kötelezettséggel is számolni kell.

Másodállásként is végezhető a tevékenység, de csak abban az esetben, ha rendelkezünk heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal. Főállású vállalkozóként legalább a minimálbér után kell speciális módon megfizetni a járulékokat és az adót.

Ez több mint 100% alapot vesz figyelembe némely járulék esetében, ez alapján kell kiszámítani a fizetendő járulékot.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.