Egységben a sokféleség.

Utazás

Visegrád és környéki látnivalók, nevezetességek

Visegrád és környéki látnivalók, nevezetességek

A festői szépségű Dunakanyarban fekvő település hazánk egyik legkisebb városa, azonban természeti értékei és történelme naggyá teszi. Visegrád legfőbb nevezetessége a már messziről is jól látható Fellegvár. A visegrádi várrendszer része a Duna-parti vízi bástya, a domboldalon lévő alsóvár és a hegytetőn álló Fellegvár.

Az egykor királyi székhely leghíresebb rendezvénye a középkori lovagi tornákat megelevenítő nemzetközi palotajátékok. Legnépszerűbb kirándulóhelyek a környéken: Salamon-torony, királyi palota, Mátyás Király Múzeum. Mátyás Király Múzeuma: Visegrád legismertebb történelmi emléke, a visegrádi várnak a feltárása az 1870-es években kezdődött meg. Az ásatások leletanyaga akkor a Magyar Nemzeti Múzeumba került.

1927-ben létrejött a Visegrádi Várbizottság, amely a visegrádi várromok megóvását tekintette feladatának. A múzeum kezelésébe tartoznak Visegrád legjelentősebb műemlékei: a királyi palota, az alsóvár, valamint a XI. századi főesperesi templom romjai. Állandó kiállításai a helyreállított Salamon-toronyban (Visegrád története; Visegrád késő gótikus és reneszánsz szobrászata) továbbá a királyi palota rekonstruált termeiben (A visegrádi királyi palota története; A visegrádi királyi palota középkori enteriőrjei) láthatóak.

Herkules kút: A palota 1484-ben készült díszudvarán álló vörösmárvány szökőkút a gyermek Herkules harcát ábrázolja a lernai hydrával. A díszudvar szökőkútja a magyarországi reneszánsz egyedülálló emléke. A kutat Mátyás címerei díszítették, és rajta a gyermek Herkules. A Herkules-kút különös jelentőségét az adja, hogy készítője korának egyik legjobb római szobrásza Giovanni Dalmata volt.

 

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.