Egységben a sokféleség.

Otthon

Vízszivárgás keresés – hogyan található meg a csőtörés bontás nélkül

Vízszivárgás keresés – hogyan található meg a csőtörés bontás nélkül

Ha meghalljuk, hogy csőtörés, vízszivárgás, mindanyiunknak elsőre hatalmas felfordulás, csempe leverés, nagy károk és hetekig tartó romelhárítás jut az eszünkbe.

Nem kell azonban, hogy ez így legyen!

Ha idejében észleljük a jeleket, műszeres beméréssel pontosan, bontás nélkül megállapítható a hiba helye, és gyorsan kijavítható.

Mik a vízszivárgás jelei?

 • Ha hirtelen gyanúsan megnő a vízszámlánk, pedig azt semmi nem indokolja (pl. nyári medencetöltések, újabb családtag érkezése), gyanakodnunk kell, hogy vízszivárgás áll a háttérben.

 • Ha a korábban problémamentes, fürdőszobával határos falakon, vagy épp a fürdőszobában újonnan fellépő vizesedést, penészedést tapaszalunk, vízszivárgásra kell gondolnunk, amit csőrepedés okoz a falban.

 • Ha a kertben, vagy a padlón állandóan nedves, fel nem száradó területet észlelünk, megint csak rejtett csőtörés alapos gyanúja áll fent.

 • Ha az esti/éjjeli csöndes órákban valami különös, folyamatos halk zúgásszerű hangot hallunk, könnyen lehet, hogy csőrepedés van a falban, mi pedig a vízszivárgást érzékeljük.

 • Vízszivárgást jelez, ha minden fogyasztó el van zárva az otthonunkban, de a vízóra mégis pörög: a kicsiny csillag alakú kerék forog.

 • Ha váratlanul, egyik napról a másikra érzékelhetően csökken a víznyomás, és tartósan olyan is marad, a rejtett csőtörés okozta vízszivárgás lehet a kiváltó ok.

Mi a teendőnk, ha vízszivárgásra gyanakszunk?

Mindenképpen érdemes a problémával foglalkozni, mielőtt egy repedés nagyobb volumenű csőtöréshez vezet, jelentős anyagi károkat okozva!

Ha nem akarjuk, hogy a vízszivárgás helyének felderítése nagy kosszal, felfordulással és sok munkával járjon, ráadásul még a fürdőszoba csempének is búcsút mondhassunk, válasszuk a műszeres bemérést!

A csőtörés helyének műszeres bemérése lehetővé teszi, hogy csak azon a ponton történjen bontás, ahol a javítást szükséges elvégezni.

Műszeres bemérés fajtái

 • az elektroakusztikus csőtörés és vízszivárgás kereső műszer a szivárgó víz által keltett hang alapján képes a hiba forrását meglelni, így könnyű lesz a csőtörést elhárítani.

 • a korrelációs műszer lényegében hasonló elven működik, mint az elektroakusztikus műszer, itt is a szivárgó víz hangja segít megtalálni a csőtörés helyét

 • hő kamera a már meglévő víz- gáz- csatornarendszerek helyének feltérképezésére nyújt jó megoldást. Ez hasznos lehet egy esetleges lakásfelújítás során is, hiszen a padló és a falak bontása során elkerülhető a vezetékek megsértése.

 • jelzőgázos módszert jellemzően fűtésrendszerek, ill. kis vízveszteségű rendszerek esetén használják a csőtörés műszeres bemérésére, de alkalmas rejtett vízszivárgás helyének felderítésére is. Nagy előnye, hogy akkor is alkalmazható, ha jelentős zaj/hanghatással kell számolni, ami az akusztikus csőtörés keresést nem teszi lehető

 • csőkamerás csőtörés keresés során egy speciális erre kifejlesztett kamera vezet el a hibás részig, aminek ezután megkezdődhet a célzott javítása.

Mennyibe kerül?

Költségek vonzatában valahol 30.000-40.000 Ft nettó árral kell számolnunk minimum attól függően, hogy családi házban (ez esetben olcsóbb), vagy társas házban (ekkor némileg drágább) lakunk.

Ipari gépek alkalmazása esetén jóval mélyebbre kell a pénztárcánkba nyúlni, 75.000-85.000 Ft –os kiadás várható.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.