Egységben a sokféleség.

Biztonság

A biztonságos internetezés szabályai

A biztonságos internetezés szabályai

Mint azt tudjuk az internetezés világát éljük. Könnyű, gyors, pontos. Használhatjuk szinte bármire, és így is teszünk. Elképesztő gyorsasággal találhatjuk meg azt amit nagyon keresünk, azt amire nem tudjuk a választ, például a kereső oldalak segítségével. Játszi könnyedséggel vehetjük fel és tarthatjuk a kapcsolatot az ismerősökkel, a barátokkal, vagy éppen a távoli családtagokkal, az internetes közösségi portálokon, egyéb beszélgetési/chat felületeken. (Pl. Facebook, Skype,MSN) A fiatalok körében még a legelterjedtebb szórakozási módok közé tartozik az internetes játékok használata egyedül, vagy barátaik virtuális társaságában. Ez mind szép is jó, de egy nagyon fontos dolgot érdemes megtanulni, illetve elsajátítani, méghozzá a biztonságos internetezés szabályait. A biztonságos internetezés egy nagyon fontos alap pillére a világhálón való tevékenykedéseinknek. Vegyük csak számításba először azt, hogy miféle bajokba is ütközhetünk. Kisebb bajnak számít például egy apróbb vírus beszedése. Közepes baj forrása lehet személyes adataink nem megfelelő védelme, esetleg illetékteleneknek való kiadása. Végül utolsó sorban nagy baj következhet be egy komolyabb kaliberű vírus összeszedése esetén, vagy bankkártya és egyéb adataink kiszivárgásakor.

Hogyan védekezhetünk ezek ellen ?

1. Fontos, hogy mielőtt banki vagy más fontos – személyes adatokat kell megadnia, mindig ellenőrizze az adott weboldal pontos címét, hogy biztosan jó helyen jár-e. (Az internetes bűnözők gyakran használnak megtévesztő “adathalász” weblapokat. Ezeket általában e-mailben küldik, és teljesen hasonlít saját bankunkéra. Eltérés legtöbbször csak a webcímben észrevehető.

2. Alapvető fontosságú, hogy mindig használjon “erős” jelszót.

3. Ügyeljen körültekintően, hogy milyen kétes eredetű, gyanús tartalmakra kattint rá, mind az interneten mind pedig a közösségi oldalakon. Ezek szűrésére használjon naprakész, friss és megbízható vírusirtót.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.