Egységben a sokféleség.

Biztonság

A bűnözés helyzete Magyarországon

A bűnözés helyzete Magyarországon

Növekszik a csalások aránya, valamint az ismert bűncselekmények száma négyszeresére nőtt. A százezer lakosra jutó emberölések száma szerint Budapest a 14. helyen van a világ 28 nagyvárosa közül. A hatóságokkal való együttműködési arány igencsak lecsökkent.  1970 és 1988 között a bűnözés lassú emelkedését lehetett tapasztalni.

A bűnözésen belül a vagyon elleni bűncselekmények aránya is emelkedett ami ma már 70-80%-os. Ezen bűncselekményeken belül meghatározó az üzemi és üzleti lopás, gépkocsiból történő illetve gépkocsilopás, rongálás, betöréses lopás és a zsebtolvajlás is. Az elmúlt években a különféle biztonsági eszközöknek köszönhetően, csökkentek a betörések. Budapesten azonban 2000-től szintén megemelkedett az ilyen bűncselekmények száma.

A biztonsági eszközöket inkább az üzleti szféra tudja megengedni magának. A fiatalkorúak követik el a betöréses lopások 14%-át. A környezet és természetkárosító bűncselekménnyel a magyar lakosság kiszolgáltatott helyzetbe került, ez az elmúlt években jelentős emelkedésnek indult. Ezek egy része állat, azon belül is madárkereskedelemmel kapcsolatos bűncselekmények. A másik része a környezetre veszélyes üzemek működése, ezek a veszélyes hulladékokkal és azok jogellenes elhelyezésével függ össze.

Az alkohol a bűncselekmények elkövetésében jelentős szerepet játszik. A betörések arányánál minden negyedik betörés alkohol befolyása alatt történt. Egyre több olyan betöréses lopást követnek el ahol az elkövető drog hatása alatt áll. Magyarországon és más országokban is a legtöbb elkövető valamilyen hátrányos szociális gond miatt válassza a bűnözést.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.