Egységben a sokféleség.

Biztonság

A katasztrófavédelem fő feladatai

A katasztrófavédelem fő feladatai

A katasztrófavédelem feladata az élet- és vagyonbiztonság, a nemzetgazdaság, a kritikus infrastruktúrák biztonságos működésének védelme. Ennek érdekében a katasztrófavédelemhez tartozik a tűzoltóság, a tűzvédelmi hatósági jogkör; az iparbiztonsági feladatok és a hozzá köthető hatósági jogkör, valamint Magyarország lakosságának védelme, ami a korabeli légoltalmi liga szervezetekből alakult ki és ma polgári védelemnek nevezünk.

Tehát a különböző katasztrófák elleni védekezésben azon tervezési, összehangolási, szervezési, végrehajtási, irányítási, működtetési, tájékoztatási, létesítési, adatközlési, riasztási és ellenőrzési tevékenységek összessége, ezek a katasztrófa kialakulásának megelőzését, előidéző okok megszüntetését, közvetlen veszély elhárítását, a károsító hatások csökkentését, továbbá a lakosság élet- anyagi javak védelmét, alapvető életfeltételek biztosítását, mentés végrehajtást, és helyreállítás feltételeinek megteremtésére szolgál.

A területi polgári védelmi szervezet: a települési pv. szervezetek képességét meghaladó feladat végrehajtására hozzák létre; felépítéséről, létszámáról a hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szerve vezetőjének javaslata alapján a BM OKF főigazgatója határoz; tagjait a hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szerve, vezetője jelöli ki.

A települési polgári védelmi szervezet: létre kell hozni, ha a település katasztrófavédelmi besorolása indokolja; létszámát a település katasztrófavédelmi besorolásának megfelelően a katasztrófavédelmi kirendeltség vezetőjének javaslata alapján a polgármester állapítja meg; tagjait a hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szerve, vezetője jelöli ki. A munkahelyi polgári védelmi szervezet: a gazdálkodó szervezet pv. feladatainak végrehajtása érdekében hozzák létre; tagjait a gazdálkodó szervezet jelöli ki.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.