Egységben a sokféleség.

Autóipar

A kötelező biztosítási zöldkártya

A kötelező biztosítási zöldkártya

A határt átlépő autósoknak érdemes kiváltaniuk a nemzetközi gépjármű-felelősségbiztosítási igazolványt (zöldkártyát), ha olyan országba utaznak ki ahol erre szükség van. A zöldkártyát a Nemzeti Iroda nevében a biztosított számára a biztosítók állítják ki, az adott
országban megkövetelt zöldkártya fedezet meglétének igazolására. Ez az igazoló lap a hasonló elnevezésű (környezetvédelmi felülvizsgálatot igazoló zöldkártyával) nem azonos.

A zöldkártya érvényessége a díjfizetségtől számított 60 nap, azonban az időszak végére történő felmondás esetén legfeljebb a biztosítási évfordulóig érvényes. A zöldkártya azokba az országokba érvényes, amelyek irodáival a Magyar Nemzeti Iroda, egy úgynevezett kétoldalú megállapodást kötött, ilyen például, Svájc és Horvátország is. Vannak olyan országok, ahova elegendő a magyar rendszámtábla, valamint a szabványos “H” matrica a zöldkártya fedezet igazolására utazás esetén. Ilyen ország például Ausztria, Németország.

A nemzetközi zöldkártya nem sok adatot tartalmaz, a nyomtatványon szereplő információk azonban nagyon hasznosak. A zöldkártyára nyomtatva megtaláljuk azokat az európai országokat, melyekben kötelező a nemzetközi zöldkártya és azokat is, melyekben ajánlott zöldkártyával rendelkeznünk.

Fontos tudni, hogy azokban az országokban, ahol kötelező a zöldkártya, egy közúti ellenőrzés során a rendőr nemcsak elkérheti az igazolást, de meg is büntet, ha nem tudjuk felmutatni zöldkártyánkat. Azokban az országokban sem lehetünk „biztonságban”, ahol „csak” ajánlott az igazolás megléte. Egy közúti ellenőrzés során mindig kiszolgáltatott helyzetben vagyunk, különösen külföldön.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.