Egységben a sokféleség.

Esemény

Aradi vértanúk emléknapja 2014

Aradi vértanúk emléknapja 2014

Ajkán 2014 október 6-án az aradi vértanúk emléknapja alkalmából rendeznek megemlékezést és koszorúzást. A koszorúzásra október 6-án 16 óra 30 perckor kerül sor az ajkai templomdombi kopjafánál. Az aradi vértanúk azok a magyar honvédtisztek voltak, akiket a szabadságharc
bukása után az 1848–49-es szabadságharcban játszott szerepük miatt Aradon végeztek ki.

Bár az Aradon kivégzett honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet nevezi így, gyakran használva a tizenhárom aradi vértanú, illetve az aradi tizenhármak elnevezést is.Mindegyik aradi vértanú a szabadságharc kezdetén aktív, vagy kilépett császári tiszt volt, a szabadságharc végén a honvédseregben közülük egy altábornagyi, tizenegy vezérőrnagyi és egy ezredesi rendfokozatot viselt.

A magyar sereg világos közelében tették le a fegyvert az orosz csapatoknak a szőlősi mezőn. Valamennyi tábornokot kötél általi halálra ítéltek, annak ellenére hogy szabad elvonulást ígértek a fegyver letétele előtt. A hadbíróság felterjesztése alapján 4 halálra ítélt büntetését kegyelemből katonához méltó golyó és lőpor elleni kivégzésre változtatták.

Lőpor és golyó általi halált halt reggel fél hatkor: Schweidel József tábornok, Dessewffy Arisztid tábornok, Kiss Ernő tábornok, és Lázár Vilmos főtiszt.Kötél általi halálban részesült: Török Ignác tábornok, Knezich Károly tábornok, Gróf Leiningen-Westerburg Károly tábornok, Damjanich János tábornok, Aulich Lajos, tábornok, Nagysándor József tábornok, Láhner György tábornok, Lovag Pöltenberg Ernő tábornok, valamint Gróf Vécsey Károly tábornok.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.