Egységben a sokféleség.

Oktatás

Az autizmussal élő gyermekek oktatása, fejlesztése

Az autizmussal élő gyermekek oktatása, fejlesztése

Az autista gyerekek igazi “nappali álmodozók”, kis “esőemberek”. Bár mindegyik autista teljesen más viselkedésű, más jellemű emberke. Léteznek a városokban olyan intézmények, vagy azokon belül csoportok, melyek direkt az autistákra specializálódtak.

Vannak olyan helyek, például Pécsett, Budapesten, Miskolcon, ahol kiskorúaktól egészen a felnőtt korukig  fejlesztik a gyerekeket. A tanulmányaikat egyéni haladási ütem szerint folytatják. Ebből is látszik, minden egyes autista tanulót figyelemmel kísérnek. Az autizmussal élő emberek számára alapvető nehézséget jelent a saját és mások gondolatainak, szándékainak, vágyainak, érzelmeinek felismerése és viselkedésének értelmezése, így reakcióikat sem képesek a másik ember igényeihez igazítani. Számukra az emberek viselkedése valamint a környezet változása többnyire érthetetlen, nehezen követhető és kiszámíthatatlan.

A fejlesztés célja, hogy a gyermek képességeihez mért legnagyobb fokú önállóságot elérje és persze javuljon az életminősége. Minden egyes autista gyermekkel külön-külön foglalkoznak. És mindent megtesznek a szakemberek, hogy javulás álljon be az életében.

Életre nevelik a gyerekeket. Megtanítják önellátásra, például öltözködni, tisztálkodni és a különböző háztartási tevékenységekre. Valamint szocializálódásra is tanítják, segítik őket. Persze rávezetik még a gyerekeket, hogy a szabadidejüket is töltsék hasznosan.

Szakemberek szerint az autizmus a világon a leggyorsabban növekvő létszámú fogyatékossági csoport. És sajnos még elég kevés hazánkban az igazán jó szakember. De ez remélhetőleg növekedni fog majd a közeljövőben.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.