Egységben a sokféleség.

Biztonság

Az európai elfogatóparancs fogalma és működése

Az európai elfogatóparancs fogalma és működése

2002 óta, vagyis a megalakulása óta az európai elfogatóparancs kulcsszerepet játszik a rendőrség megerősítésében és az igazságügy együttműködésével az Európai Unióban. Magyarul elősegíti a nemzeti erők és az igazságszolgáltatás együttműködését az Európai Unió tagállamaiban. 2004 január elsején lépett érvénybe.

Nagyon fontos, hogy az európai elfogatóparancs nem hátrál meg, semmikor sem. Most sajnos több szervezett bűnözői tevékenységnek is tanúi, melyek átnyúlnak a határokon, mint például emberkereskedelem, kábítószer-kereskedelem valamint számítógépes bűnözés. Továbbra is részt vesz az európai elfogatóparancs és segít a brit hatóságoknak elfogni azokat a bűnözőket, melyek elpróbálják kerülni az igazságszolgáltatást.
Globalizált világban élünk, melyben egyre több fenyegetést kapnak az országok. Az Állampolgári Jogi-, Bel és Igazságügyi Bizottság kiemelten együtt dolgozik a közös problémák kezelése ügyében európai szinten.

Amikor egy kőrözött személyt elfognak, jogában áll megismernie az európai elfogatóparancs tartalmát, valamint ha akarja, igénybe veheti védő és esetleg tolmács szolgáltatásait.

A tényeket nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert csak tavaly több, mint 1000 külföldit deportált az európai elfogatóparancs. Többnyire kábítószer-kereskedelem, gyilkosság, csalás, nemi erőszak miatt. Nagyon fontos, hogy együtt kell működniük a partnereknek, hogy akik súlyos bűncselekményt követnek el, ne engedjék be más országba.

Néhány új elemet vezetett be, a hagyományos kiadatási eljárásokhoz képest. Ezek pedig a szigorú határidők, egyszerűbb eljárások, vagyis a kettős büntethetőség elve, politikától való mentesség, saját állampolgárok átadása, valamint a megtagadás oka, amikor az elfogott személy átadását megtagadják.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.