Egységben a sokféleség.

Autóipar

Gépjármű kölcsönadási szerződés 2014-ben

Gépjármű kölcsönadási szerződés 2014-ben

A gépjármű kölcsönadási szerződés, a kölcsönkapott gépjármű használatának igazolására szolgál. Ennek szerepe az objektív felelősség bevezetése óta nőtt meg, ugyanis ha gépjárművünket kölcsönadjuk és azzal valaki bűncselekményt, esetleg szabálysértést követ el, akkor a szerződéssel bizonyítani tudjuk, hogy ki vezette az adott időpontba a gépjárművet.

Nagyon fontos odafigyelni a szerződés kitöltésnél az adatok helyességére, mivel az esetleges bűncselekmény, szabálysértés történése esetén jogi következményekkel jár. Gépjármű kölcsönadási szerződés esetében nem megoldható a kötelező biztosítás. Kötelező biztosítást csak üzembentartói bejegyzés előtt, illetve adásvétel után lehet kötni.

Abban az esetben ha a kölcsönadási szerződést rövid távra kötjük az üzembentartó vagy a tulajdonos biztosításával lehet közlekedni, azonban arra oda kell figyelni, hogy a szerződés díja rendezve legyen. Ha a kölcsönadás hosszú távra történik, több okból is kifolyólag ajánlott az üzembentartói bejegyzés. Ennek legfőbb előnye, hogy ebben az esetben az új üzemeltetőnek új kötelező biztosítást kell kötni, így annak befizetéséről első kézből tudunk gondoskodni.

Ami még fontos előny, hogy minden szabálysértést, valamint tilosban parkolást a gépjármű forgalmi engedélybe bejegyzett üzembentartó kap meg. Az üzembentartói bejegyzés csak használati jogot, nem pedig tulajdon jogot jelent, így az üzembentartó nem tudja eladni a gépjárműt. Az üzembentartói bejegyzésnek az a hátránya, hogy az okmányirodában költsége van, de nem akkora mint egy gépjármű átírásnál.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.