Egységben a sokféleség.

Autóipar

Gépjárművek környezetvédelmi osztályba sorolása

Gépjárművek környezetvédelmi osztályba sorolása

A környezetvédelmi osztályba sorolás kódját a zöldkártya hátoldalán olvasható alsó számjegy. Hazákban már több mint tíz éve van jelen az a jogszabály, amely alapján ellenőrzik a gépjárművek osztályba sorolása alapján a környezetvédelmi tulajdonságaikat. A gépjárművek környezetvédelmi osztályba sorolása a jogszabályban meghatározott szempontok alapján történik.

A környezetvédelmi besorolásról a 6/1990. (IV.12.) KÖHÉM rendelet rendelkezik. Az elmúlt években folyamatosan szigorodtak a környezetvédelmi osztályok valamint az ezekhez kapcsolódó előírások. Az osztályok száma nyolcról tizenötre emelkedett. A másik jogszabály amit még figyelembe kell venni, ez a 77/2009 (XII. 15.) KHEM-IRM-KVVM együttes rendelet.

A gépjárműveket az EU-s és környezetvédelmi elvárásoknak, e két jogszabály együttes alkalmazásával lehet megfeleltetni. A gépjárművet a besorolás alapján fekete, kék, zöld és piros plakettel kell ellátni a rendszámán. A zöld színű plakett kiemelten környezetbarát és korszer járművek, ezek a 9 és 15 közötti osztályba tartoznak.

A kék plakettes járművek, az osztályozás alapján 8-tól 6-ig terjed illetve még a 4. osztály is ide tartozik. Az ötödik osztályba a gázüzem, elektromos autók, valamint a hibrid járművek tartoznak, ezek a járművek piros és zöld plakettet is kaphatnak. A piros plakettet a kevésbé környezetbarát és korszerűtlennek nyilvánított gépjárművek kapják, ez alapján a 2-es osztályba sorolandók. A fekete plakettel ellátottak egyáltalán nem környezetbarát járművek, így ezek osztályozása a 3-as, az 1-es és a 0.

hozzászólások

Hozzászólások

Szóljon hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

©2019 Euvonal.hu – Euvonal. Minden jog fenntartva.